05.02.2007

Президентът на Полската конфедерация на частните работодатели се срещна с ръководството на БСК

 

Днес, 5 февруари, ръководството на БСК прие президента на Полската конфедерация на частните работодатели – LEWIATAN, г-жа Хенрика Бошнярц. В срещата от страна на БСК участваха председателят на Камарата Божидар Данев и зам.-председателите Георги Шиваров и Камен Колев, както и главен директор „Международни организации и програми” – Бранимир Ханджиев.

 

Двете организации представляват българските и полските работодатели в Европа чрез членството си в BUSINESSEUROPE – Конфедерацията на европейския бизнес.

По време на разговора председателят на БСК Божидар Данев запозна гостенката с актуалното състояние на българската икономика, както и с някои по-нови проекти, осъществявани на БСК, в рамките на международното сътрудничество.

Г-жа Бошнярц прояви специален интерес към поддържаната от БСК Информационна система на българските предприятия – BEIS, както и към някои специфични услуги, които Камарата предоставя на своите членове, вкл. Арбитрирането на търговски спорове, дейността на Центъра за професионално обучение и Регионалната Сиско академия, която единствена на Балканския полуостров извършва квалификация и сертификация на професионалисти за работа с мрежи по специалността CCNP.

Сред последните успешни проекти на БСК, които г-н Данев представи, бяха осъществените по линията на Международната организация на труда (МОТ), а именно – изграждането на регионални осигурителни каси, които бяха включени в наръчник на МОТ за добри практики в световен мащаб.

Г-жа Бошнярц се поинтересува от функционирането на системата за тристранен диалог в България, като изрази учудването си от съществуващата диспропорция в броя на работодателските и синдикалните организации на национално ниво (респективно – 6 работодателски и 2 синдикални).

В хода на разговора беше констатирано, че по еднакво силен начин и за двете страни стои проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка, както и необходимостта от подобряване имиджа на двете държави сред жителите на старите страни-членки на ЕС.

Ръководителите на БСК и на LEWIATAN се договориха за засилване на съвместната дейност по обмяна на „добри практики” и изпълнение на проекти с европейско финансиране, а г-жа Бошнярц отправи покана към г-н Данев да организира посещение на бизнес делегация в Полша през пролетта на тази година, в рамките на отбелязването на 50-годишнината от основаването на ЕС.

Дата: 05.02.2007

Източник: БСК

Прочетено: 3264