05.04.2007

БСК и TUSIAD ще работят за укрепване на българо-турските икономически връзки

 

Днес, 5 април 2007 г.,  по покана на Българската стопанска камара, на посещение у нас е г-жа Арзухан Ялчъндаг – новоизбраният президент на Конфедерацията на турските индустриалци и работодатели (TÜSİAD) и председател на Съюза на конфедерациите на индустрията от Черноморския и Каспийския региони (UBCCE*), в който членува и БСК. 

 

Г-жа Ялчъндаг се придружава от Халук Тюкел – генерален секретар на TÜSİAD, Зафер Гази – ръководител на отдела за международни връзки на TÜSİAD, и Мурат Зонгур – генерален секретар на UBCCE. 

В програмата на посещението са включени срещи с ръководството на БСК, със заместник-председателя на Народното събрание - Юнал Лютфи, с председателя на Комисията по икономическата политика при НС - Йордан Цонев, с председателя на Комисията по труда и социалната политика при НС – Хасан Адемов, с вицепремиера и министър на външните работи – Ивайло Калфин, и с министъра на икономиката и енергетиката - Румен Овчаров. Тема на разговорите са възможностите за разширяване на двустранните икономически контакти между България и Турция.

 

На пресконференция в БСК беше разпространена съвместна декларация на БСК и TUSIAD.

вж. СНИМКИ от събитието

***

TÜSİAD е най-влиятелната организация на индустриалците в Р Турция, с която БСК е партньор по линия на членството на двете организации в BUSINESSEUROPE – Конфедерация на европейския бизнес. През 2000 г. продажбите на предприятията, членове на TÜSİAD, надхвърлят 69.6 млрд. щ.д. с достигната принадена стойност над 30.6 млрд. щ.д. През същата година делът на фирмите от TÜSİAD в общия експорт на Турция е 46%, а на вноса – от 18%. В областта на индустрията, финансите и строителния сектор, TÜSİAD произвежда над 48% от годишната принадена стойност в Турция.

TÜSİAD е създадена през 1971 г., а през 1979 г. за първи път поема ролята си на отговорна пред обществото организация, предприемайки безпрецедентна кампания за излизане на Р Турция от поредната икономическа криза чрез приемането на правилата на пазарната икономика, даване път на частните компании, както и прилагането на строги правила за осигуряването на устойчив растеж. През 1980 г. организацията се превръща в един от основните изпълнители на пазарно ориентираната програма за икономическо развитие на Сюлейман Демирел.

През 1987 г. TÜSİAD се присъединява към BUSINESSEUROPE, а през 2003 г. става съучредител на Конфедерацията на бизнеса в района на Средиземноморието. През ноември 2006 г. организацията става съучредител и председател на Съюза на конфедерациите на индустрията от Черноморския и Каспийския региони.

През 2003 г. TÜSİAD приема програма за 10-годишно развитие и конкурентоспособна икономика, която осигурява приток на капитали, привлича директни външни инвестиции и създава много нови работни места. Програмата на TÜSİAD по структура и цели се доближава плътно до Лисабонската стратегия на ЕС.

Ангажиментът на TÜSİAD за изпълнение на икономическата стратегия за сближаване с ЕС намира израз в откриването на постоянни представителства в Брюксел (1995 г.), Вашингтон, Париж и Берлин (2003 г.).

TÜSİAD определя като свои върховни цели присъединяването на Турция към ЕС и установяването на трайни икономически връзки със САЩ. В тази връзка, през 2003 г. TÜSİAD учредява награда за европейско поведение и разбирателство, предназначена за граждани или институции на ЕС със заслуга за процеса на присъединяване на Турция към Съюза. Наградата има за цел елиминиране на т.нар. политически и културни бариери пред интеграцията на Турция. Първият носител на наградата е британският външен министър Джак Строу.

TÜSİAD се управлява от Борд на директорите и Висш консултативен съвет. Към Борда на директорите има създадени 10 комитета: Комитет за икономически финансови въпроси, Комитет за връзки с Парламента, Комитет за управление на компаниите, Комитет за външни отношения, Комитет по социалните въпроси, Комитет по селскостопанските въпроси и услугите, Комитет по новите технологии и развитие на обществото, Комитет по регионално и секторно развитие, Комитет за представяне на страната и Комитет по хармонизация с ЕС. През 2001 г. от TUSIAD е създадена и отделена TÜSİAD International – организация, имаща за цел да съдейства за по-добрата реклама на страната зад граница.

В рамките на TÜSİAD има три университета в Истанбул – „Боазичи”, „Коч” и „Сабанджъ”.

*UBCCE е учреден на 27 ноември 2006 г. в Истанбул. Учредителки са бизнес организации от 12 държави - Албания,  Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Иран, Казахстан, Македония, Румъния, Сърбия, Турция

Дата: 05.04.2007

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 3813