ОБЩИ ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА:

  1. Да се създаде устойчива мрежа за сътрудничество между Стопанския факултет (СУ) и водещи бизнес организации за целите на адаптиране на учебните планове и програми към реалните потребности на пазара на труда.
  2. Бизнесът се ангажира системно за повишаване на практическата приложимост на учебните планове и програми.
  3. Да се институционализира обратна връзка от възпитаниците на Стопанския факултет за актуално идентифициране на търсените знания и умения в реална работна среда.
  4. Да се повиши пригодността на младите специалисти към изискванията на бизнеса чрез редовни стажове и партньорските организации.
  5. Да се повиши качеството на обучението по икономика и бизнес с акцент върху развитие на интерактивни методи за усвояване на знания и практически умения.
  6. Въз основа на по-тясно обвързване на обучението с практиката, да се подобрят възможностите на заетост сред специалистите по икономика и стопанско управление.

 

СПЕЦИФИЧНИ ЦЕЛИ:

  1. Да се изгради механизъм за устойчиво сътрудничество между ръководството на факултета, работодателските организации и представителите на бизнеса.
  2. Да се разработи процедура за системно идентифициране на потребностите на бизнеса относно търсените компетентности за специалисти по икономика и стопанско управление.
  3. Да се създаде система за отчитане мнението на завършили студенти за търсените знания и умения в реална работна среда.
  4. Периодично да се актуализират учебните планове и програми в съответствие с идентифицираните потребности на бизнеса.
  5. Бизнес партньорите да се включват по-тясно в учебния процес чрез привличането им за лектори и провеждането на практикуми.
  6. Въз основа на решаването на реални бизнес казуси образователния процес да бъде доближен до нуждите на бизнеса.
  7. Да се усъвършенства методиката на преподаване по икономика и бизнес с акцент върху интерактивните методи.
  8. Да се постигне по-реалистична оценка на учебния процес от работодателите въз основа на студентското представяне в организациите.
     

Целеви групи

Студенти от всички форми на обучение и преподаватели от Стопанския факултет на СУ

Финансиране
Проектът се финансира по схемата за безвъзмездна помощ BG051PO001- 3.1.07 АКТУАЛИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИЗИСКВАНИЯТА НА ПАЗАРА НА ТРУДА
Обхват
Национален
Бюджетна линия
Бюджетът на проекта е 219 706,35 лв.
Основни дейности
  1. Институционализиране на връзката между ръководството на Стопанския факултет и ръководствата на организациите партньори чрез дългосрочно рамково споразумение.
  2. Анализ на търсените специалисти и компетенции на пазара на труда за специалисти по икономика и стопанско управление в България в секторите финанси и банки, ИТ, логистика.
  3. Представително проучване на мнението на настоящи и завършили студенти относно търсените компетенции на пазара на труда (в секторите финанси и банки, ИТ, логистика) за специалисти по икономика и стопанско управление; степен на съответствие с изучаваните дисциплини и учебното съдържание.
  4. Провеждане на четири тематични семинара с участието на експерти от организациите партньори и преподаватели от факултета с фокус върху идентифицираните потребности от компетенции за специалисти по икономика и стопанско управление и необходимите промени в учебните програми.
  5. Съгласуване на промените в съществуващите учебни програми и методиката на преподаване съвместно с експерти от организациите партньори.
  6. Актуализиране на съществуващите учебни планове и програми в съответствие с препоръките на организациите партньори.
  7. Тестване на актуализираните учебни планове и програми в реална среда и включване на бизнес партньорите в учебния процес.
  8. Модернизиране на учебния процес с техника за интерактивно преподаване / учене.
  9. Ангажиране на бизнеса в прилагането на новите учебни програми чрез методическо и ресурсно осигуряване на посещения и краткосрочни стажове на студенти в организациите партньори. 

 

Резултати
  1. Изграден устойчив механизъм за непрекъсната адаптация на учебните планове и програми към реалните потребности на пазара на труда в Стопанския факултет на СУ.
     
  2. Институционализирано дългосрочно партньорство между ръководството на Стопанския факултет  и организациите-партньори;
     
  3. Разработена процедура за системно идентифициране потребностите на  бизнеса от търсените компетенции за специалисти по икономика и стопанско управление;
     
  4. Изградена система за отчитане мнението на завършили студенти относно промените в търсените знания и умения в реална работна среда;
     
  5. Внедрена система за периодично актуализиране на учебните планове и програми в съответствие с  идентифицираните потребности на бизнеса:

    * актуализирани минимум 8 дисциплини, отделни тематични области в други дисциплини (ориентирани към по-тясна връзка с бизнеса и изискванията на пазара на труда и отговарящи на препоръките на партньорските организации) и изучавани не по-малко от 90% от студентите;

    * предадени документи за одобрение на обновените учебни програми и планове
     
  6. Повишено качество на обучението по икономика и бизнес чрез по-интензивно използване на интерактивните методи за усвояване на знания и практически умения;
     
  7. По-близко до практиката обучение чрез активно включване на бизнес партньорите в учебния процес като лектори;
     
  8. Подобрена пригодност (компетенции) на младите специалисти към изискванията на бизнеса посредством  регулярни стажове в партньорските организации
     
  9. По-тясно обвързване на образователния процес с проблемите на бизнеса чрез създаване на репозиториум от реални бизнес казуси за решаване в учебно време

 

Кирил Желязков
1784, София; 7-ми км.,бул.“Цариградско шосе” 133, ст. 284, БИЦ ИЗОТ ЕАД
974 3976
Прочетено:2067