Американският интернет гигант “Гугъл” представи най-новия си високотехнологичен продукт - футуристични очила, които сърфират в мрежата с гласова команда, съобщи Ройтерс.

Разработката се нарича “Проджект глас” и бе показана във видеоклип на социалния сайт на компанията “Гугъл+”. На вид очилата се различават от традиционните по това, че имат едно “стъкло”. То е екран, а върху него е монтирана камера и микрофон. Последният позволява на потребителите да използват гласови команди за достъп до интернет, да сърфират в сайтове, да четат електронната си поща или да следват GPS маршрути.

Чрез очилата те ще научават прогнозата за времето или дали някоя спирка на метрото е затворена.

“Технологията трябва да работи за вас, когато ви е необходима, и да бъде отстранена, когато е изпълнила поставените й задачи”, обясни екипът на “Гугъл” новия си проект, който се разработва в лабораторията му в Калифорния.

Устройството ще получава информацията чрез 3G или 4G мобилна интернет връзка и ще използва операционна система “Андроид” на “Гугъл” за смартфоните.

През февруари бе съобщено, че очилата, които се очаква да предизвикат революция във високите технологии, ще излязат на пазара до края на 2012 г. на цена 430 евро. Сега обаче компанията твърди, че не възнамерява скоро да ги произвежда.

“Искаме да усъвършенстваме максимално разработката, за да бъде в полза на потребителите”, заявиха от “Гугъл”. Според “Дейли мейл” инженери на компанията работят и върху друг проект - как хладилници да си поръчват храни от магазина, когато са на привършване по рафтовете им.

 

Прочетено: 1935