Сделката за "Горубсо - Мадан" е финализирана, заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, ръководителят на Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова и министърът на икономиката енергетиката и туризма подписаха пет договора за безвъзмездна финансова помощ в размер на 20,5 млн. лв.

Министър Добрев посочи, че по сделката за "Горубсо - Мадан" има тежест от 12 млн.евро, която по думите му била вдигната. За да се впише промяна в Централния депозитар, трябва да минат Великденските празници в Европа, за да може във вторник авалът /поръчителство/ от 12 млн.евро да бъде вдигнат, непосредствено след това промяната ще бъде вписана в Централния депозитар, допълни министърът. Временната парламентарна комисия по шистовия газ има непосредствена задача да изчисти текстовете по мораториума, за да позволи добиването на конвенционален газ, каза министърът в отговор на въпрос.

По тази причина комисията трябва възможно най-бързо да изслуша експертите какви са проблемите, за да може да се коригира мораториума в тази си част, допълни Добрев. Добрев съобщи, че се търси нов мениджмънт на ОЦК Кърджали в краткосрочен план, за да може да се подобри управлението на дружеството и да се подпомага намирането на стратегически инвеститор. Водят се преговори, не мога да се ангажирам с дата, допълни министърът.

Прочетено: 1615