До 2 май 2012 година предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи различни от тези по трудов договор през миналата година на физически лица, са длъжни да представят пред данъчните справка за изплатените суми, съобщиха от Национална агенция по приходите (НАП).

НАП прави справка на доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, може лесно да бъде проверен.

Наемодателите, чиито наематели са фирми, също подават декларация за облагане на доходите, въпреки че задължението за авансово удържане на данъка е на фирмата. Когато удържи авансовия данък, дружеството е длъжно да издаде на своя наемодател сметка за изплатени суми и служебна бележка, които той прилага към данъчната си декларация.

В справката за изплатени доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, суми за наеми, суми за рента и аренда за ползване на земеделска земя, суми от доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др. Справката не съдържа обаче:

- Изплатените доходи от трудови правоотношения;
- Доходите от задължително социално осигуряване;
- Доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с окончателен данък и подлежат на деклариране от платеца на дохода.

Глобите за укриване на изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева.

Ежедневно в агенцията постъпват сигнали за укриване на доходи и неплащане на данъци от собственици на жилищни имоти, така че до момента около 80 % от случаите сигналите се потвърждават.

Установява се, че обикновено наемодателите или изобщо не декларират сумата, или го правят, но в по-нисък размер.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронна поща на адрес infocenter@nra.bg. Конфиденциалността на подателите им е гарантирана.

 

Прочетено: 3404