Лошото време през миналата есен ще ощети родните земеделци, като производството ще се намали най-малко с 20 на сто. Това съобщиха от Националната асоациация на зърнопроизводителите.

Според данните в най-лошо състояние са посевите в Стара Загора и Бургас, а в най-добро - в района на Плевен и Северозападна България.

От организацията информираха, че се очаква рапицата да е в двойно по-малко количество. За сравнение фермерите тази година ще ожънат 1 милион дка с рапица при над 2 милиона дка за миналата година.

При производството на пшеница нещата стоят ето така: произведеното ще бъде между 3 и 3,5 милиона тона при над 4 милиона тона за 2011 година.

Спад се прогнозира и при ечемика. Той ще бъде около 600-700 хиляди тона, което означава намаление с над 200 хиляди тона на годишна база.

Фермерите обявиха, реколтата е намаляла, но пък разходите за производство са се увеличили. Това се дължи на високите цени на горива, торове и рентите. Най-много са се повишили цените на минералните торове - с 26,2% на годишна база, както и на горивата, при които е регистрирано увеличение от 9 на сто.

"Средно на декар разходите през тази година са 160-170 лева. Година по-рано те са били 120-130 лева", каза Васил Петров, член на организацията.

Националният статистически институт публикува миналата седмица данни, които доказват, че всички разходи на зърнопроизводителите са се повишили през първото тримесечие на 2012 година.

 

Прочетено: 2210