Земеделските производители могат да получат до 400 хил. евро безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз, ако са обединени в организации. Финансирането е предвидено по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., съобщи "Дарик".

То се отпуска като годишно плащане за пет последователни години, считано от датата на признаване на съответната организация.

Размерът на помощта се изчислява на година според стойността на годишната пазарна продукция. У нас схемата се прилага вече повече от три години, но все още интересът към нея от страна на производителите е нисък, а това би им дало шанс да станат по-конкурентни на пазара, като се обединяват.

Целта на Европейската комисия в по-голям мащаб е да насърчи създаването на ефективни организации в земеделския сектор, които да произвеждат висококачествени продукти, отговарящи на европейските стандарти и пазарните изисквания.

По схемата ще се подпомагат организации на земеделски производители, официално признати до края на 2013 г.

Секторите, които се финансират, обхващат производството на зърнени, медицински и етерично-маслени култури, бобови и технически култури, слънчоглед, рапица, памук, лен, тютюн, картофи, мляко, месо, мед, винено грозде, биологично чисти продукти и други.

 

Прочетено: 2063