Хотелиерите поискаха вчера МВР да създаде туристическа полиция. Само преди дни пък вътрешното министерство спусна към туристическия бизнес 20 препоръки как сами да пазят гостите си. От цялото упражнение “Ти на мене - аз на тебе, аз на тебе - ти на мене” прозира една болезнена истина. България винаги е разчитала на туризма, но се оказа неподготвена да го опази от тероризма.

След атентата в Бургас и в разгара на летния сезон очевидно МВР, хотелиерите и туроператорите като горещ картоф си прехвърлят въпроса със сигурността на летовниците. Същите тези, които носят годишно близо 3 милиарда евро приходи.

Все по-видимо е, че ако у нас има стратегия за национална сигурност, то тя е неефективна. И че ако след масовото убийство в Сарафово сме си извадили въобще някакви поуки, то те са били временни. Преди дни “Труд” доказа това със свой експеримент по летищата.

За съжаление твърденията на властите за завишени мерки за сигурност са силно преувеличени. В тази объркана ситуация едно е ясно: при код “оранжево” да не разчитаме да ни пази нито МВР, нито бизнесът. И резултатът като нищо ще е туристите да заобиколят България. За по-сигурно.

 

Прочетено: 2236