Въвеждане на срочна категоризация на хотелите и заведенията предвижда законопроектът за туризма, който беше приет на първо четене от парламента. По този начин вече ще се въведе срок от 5 години за удостоверението за категория за местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения и за туристическите хижи.

Целта на промените е повишаване на качеството на предлаганите услуги в туристическите обекти, се посочва в мотивите. С новия законопроект се разширява обхватът на обектите, подлежащи на категоризация, предефинират се видовете обекти в хотелиерството и се децентрализират дейностите в производствата по категоризация. Процедурата за понижаване на категорията на туристически обект вече е разписана в законопроекта, а не в наредба, както досега.

 Със законопроекта отпада категоризацията на плажовете, която в значителна степен дублира съответните концесионни договори, и категоризацията на ски пистите. Допуска се подаването на заявленията за регистрация за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност и за категоризация на туристическите обекти по електронен път. В законопроекта се предвижда и приемането на наредба от Министерския съвет за условията и реда за организиране на детски и ученически отдих и туризъм.

Прочетено: 2272