Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г., на годишна база. Това оповестиха по време на пресконференция в БТА представители на БАСКОМ.

От организацията коментираха, че се наблюдава възходяща тенденция в продажбите на софтуерните компании и като цяло на бранша на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) у нас. Устойчивият ръст е генериран предимно от износ, като делът му през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването.

През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. - 52 процента. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30% от целия износ).

От бранша посочват, че очакванията за тази година са 10-процентов ръст на продажбите. Очакванията са за 240-250 млн. лв. годишно от продажби. От БАСКОМ посочиха също, че се изравнява печалбата от продажби наа софтуерни и хардуерни продукти - около 750 млн. лв. годишно.

ИКТ индусктрията у нас само за миналата година е генерирала печалба около 1.5 млрд. лв., което е около 10% от БВП на страната. От целия ИКТ сектор една трета са софтуерни компании, два трети са хардуерни компании, а компаниите от сферата на комуникациите са генерирали два пъти над обемите на ИТ бранша (софтуер и хардуер).

Прочетено: 2146