На пресконференцията, проведена на 28 септември 2012 г., относно възможностите за развитие на производството и експорта на български биопродукти, бяха изнесени данни за броя на животните у нас, отглеждани по биологичен начин. Те са взети от базата с данни на Евростат.

Според Евростат през 2011 г. у нас са отглеждани по биологичен начин 976 говеда, 6 698 овце, 3 397 кози, 161 свине. В базата с данни на Евростат млечните крави са посочени отделно от говедата. За България в съответната таблица е указано, че няма данни за наличието на млечни крави.

Междувременно ни беше предоставен доклад за развитието на биологичното производство в България с данни на Министерството на земеделието и храните. Те съвпадат с данните на Евростат относно броя на говедата, овцете и козите. В доклада не се съдържат данни за броя на свинете, отглеждани по биологичен начин, но има данни за пчелните семейства – 58 855. Същевременно, в доклада се казва, че „в следствие на по-големия брой говеда, отглеждани по биологичен начин, през 2011 г. нараства производството на биологично сирене и кисело мляко“, и в отделна таблица са посочени произведените количества: бяло саламурено сирене – 144 т и кисело мляко – 194 т.

Правейки това уточнение относно биоживотновъдството ни, можем същевременно да констатираме, че то не променя характера на направените заключенията за необходимостта от комплексен подход към производството на биопродукти, и за ориентирането на производството не само към ограничения ни вътрешен пазар, но и към експорт.

Прочетено: 2406