Нараства броят на недвижимите имоти, които се отнемат от собствениците им, защото затъват в дългове и не могат да ги изплатят, пише „Стандарт“. През 2012 г. за продажба са обявени 8318 имота, а новите изпълнителни дела срещу длъжници са над 100 000, съобщават от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Приходите от извадените на тезгяха имоти са 123 млн. лв., а общата цена на имотите за продан е 1,16 млрд. лв.

"Ние сме последните, при които кризата ще отмине", казва председателят КЧСИ Георги Дичев. По думите му, когато започне кризата в икономиката, трябва време, докато фирмите и гражданите започнат да се съдят, а след това да бъдат ангажирани и частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Чак след като кризата отмине при гражданите и бизнеса, това ще се отрази на работата на частните съдебни изпълнители. През следващите 3-5 години се очаква още по-голямо увеличение на делата, категорични са от КЧСИ.

В последните месеци се отчита бум на желаещите да купят гарсониера или двустаен апартамент, които са били отнети от задлъжнял собственик. От обявените за продажба 1137 двустайни жилища за първите шест месеца на годината са продадени 109 апартамента.

Офертите са примамливи, тъй като на търга цената е с около 15% по-ниска от пазарната. Когато желаещите са много, на търга може да се достигне и до реалната пазарна цена на имота. Редки обаче са случаите, при които имотът намира новия си собственик при първа продажба.

Това е така, защото при всяко следващо обявление за продажба цената му пада. Освен апартаменти има голямо търсене на магазини и офиси. Всички обяви се публикуват на сайта на КЧСИ и в Регистъра на публичните продажби, където може да се заяви участие за търга.

За продан са изкарани и хотели и луксозни вили от по 200-300 евро за кв.м. За тях обаче купувачи няма, защото са най-вече в курортните комплекси Банско и Слънчев бряг, където в условията на криза дори най-успешно работещите хотели не се запълват с туристи.

Прочетено: 1748