Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира в "Преди всички" по БНР предстоящото символично преминаване по Дунав мост 2 на премиерите на България и Румъния и еврокомисаря Йоханес Хан.

Тези съоръжения са атрактивни за частни капитали. Практиката показва, че те се изплащат.

225 милиона евро е финансовият меморандум за строителството на моста, беше оскъпен с 26-27 милиона. Изчисленията са в рамките на 12-15 години мостът да се изплати. Той едва ли ще бъде форма на конкуренция на първия ни мост на Дунав.

Над 100 000 превозни средства ще минават годишно.

В Румъния ДДС е 24 процента, при нас е 20. Има процедура по уеднаквяване на размера на таксите, които ще се събират при процеса на експлоатацията на моста.

Предложили сме три форми на управление. В зависимост от преговорите са възможни различни решения.

Пътните такси се събират от румънската страна. Част от приходите ще отидат за погасяване на заема към ЕЦБ.

85 процента са готови предпазните ограждения за корабите. Има довършителни дейности за около месец. После трябва да се узакони. Оптимистичният вариант за функциониране на моста е началото на следващата година.

Министърът коментира и проекта за жп линия Видин-София. В разумни параметри може да се намери финансиране, но в този си вид е проектът неизпълним. Не виждам кой би дал 5 милиарда лева. Опитваме се да променим проекта, категоричен е Московски.

Прочетено: 2088