На европейския пазар като цяло офисите са се представили най-добре от всички категории бизнес имоти през четвъртото тримесечие на миналата година, посочва се в доклада на на CBRE "European Valuation Monitor", цитиран от онлайн изданието Property EU.

Капиталовата стойност при офис площите за периода е паднала само с 0,5%, като положителни резултати са регистрирани във Франция, Великобритания и Скандинавските страни. По държави Норвегия, Швеция и Финландия са с най-силни показатели за тримесечието.

За сравнение, при индустриалните имоти има спад от 1%, а при търговските – от 1,1%.

За годината като цяло секторите на офис имотите и търговските имоти регистрират сходни спадове съответно от по 2,5% и 2,4%, изчисляват експертите.

През последното тримесечие на 2012 г. капиталовите стойности в Европа остават като цяло стабилни, като е отчетен минимален спад от 0,8%. В същото време обаче паневропейският индекс на CBRE е на най-ниското си ниво от третото тримесечие на 2009 г. насам.

Доходността от първокласните бизнес имоти в Европа бележи лек спад с 3 базисни пункта до 5,75%, като това е продължение на тенденцията на стабилност в региона, която се наблюдава през последните 18 месеца.

От CBRE не очакват промяна на европейския пазар през следващите 12 месеца, като прогнозират, че инвеститорите ще продължат да разширяват критериите си за инвестиции и все повече ще включват в портфейлите си качествени второстепенни имоти.

Прочетено: 1643