Браншовият съвет по въгледобив ще обсъди тежката ситуация в сектора и ще вземе спешни решения за туширане на кризата. В момента около 1500 души от Мини "Марица Изток" са в платен отпуск заради намалелите заявки за въглища. В принудителна отпуска са и близо 2000 миньори от Югозападния въгледобивен район.

Заради топлото време, икономиите на домакинствата и високите сметки за ток електропотреблението у нас рязко е намаляло. Централата "Марица Изток 3" е спряна, а "Марица Изток 2" и ТЕЦ-а в Гълъбово произвеждат много малко електроенергия, заради което добивът на въглища е паднал от 74 хил. на едва 14 хил. тона.

Синдикатите настояват да бъдат изпълнени обещанията на ДКЕВР от началото на март, че няма да има промяна в ритъма на работа на мините и централите, ползващи български въглища. Преди дни министър Асен Василев посочи, че в момента в страната има прекалено много мощности - 12 000 мегавата, а в пиковите моменти на потребление се използват едва 4 700. Високата такса пренос пък почти е сринала износа, който в момента е 300.

Прочетено: 1875