Увеличение на туристите с 3 % през летния туристически сезон очаква зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Пред БНР той заяви,че има възходяща тенденция при търсенето на културно-познавателни турове от чуждестранните туристи у нас. 251 млн. лева е общата сума договорирана по ОП „Регионално развитие”, която е предназначена за археологически разкопки, консервация и реставрация на обектите, както и създаване на туристическа инфраструктура и посетителски центрове.

Други 18 500 000 лева са договорирани за развитие на регионалния туристически продукт. „Други дестинации, които са преки конкуренти на България в тази област като Испания, Италия, Гърция и Турция в голяма степен това, което са имали като културно наследство, вече е показано, известно, докато в България със средствата, които се влагат ежегодно по различни програми и от държавния бюджет за разкопки и социализация на културните обекти, тепърва излизат неща, които ни отличават от нашите конкуренти и които ще ги направят по-разпознаваеми и ще могнат да превърнат България в туристическа дестинация“, каза той.

По думите на Иво Маринов, на територията на България има повече от 40 000 паметници на историческото наследство и е необходимо е страната да превърне недостатъците от миналото си в позитивен елемент. "Най-голям ръст очакваме от Русия, Украйна, Беларус, Молдова. Важни за България пазари като Германия също ще имат лек ръст, Великобритания също върви добре. Съседните страни също запазват интерес към България. Важното е, че очакваме засилване позициите на някои нови пазари като Китай и Япония и някои държави от бившата ОНД", каза Маринов.

Прочетено: 2057