Всеки втори турист - разочарован от инфраструктурата у нас. Половината от чужденците, посетили страната ни, не биха се върнали отново заради лошите пътища и жп транспорт. Пътищата към курортите ни се очертават сред приоритетите за финансиране с европари в следващите няколко години.

Чужденците винаги се впечатляват от морето и природата у нас, но недоволстват от пътищата, по които стигат до тях. Това лято на няколко пъти туристи изпуснали полетите си заради задръстванията между курортите.

„И при по-добра транспортна инфраструктура ще можем да привлечем по-богатите туристи, които сега избягват България като дестинация", посочва Пролетина Златанова, управител на туристическа фирма.

Румънските и гръцките туристи са най-многобройни у нас. Прогнозите сочат, че ако инфраструктурата се подобри, броят им може да се увеличи двойно, пише бтв. За последните 7 години у нас са направени 137 километра магистрални пътища. До 2020 година страната ни ще получи още 1 милиард и 500 милиона евро от Брюксел. От магистралите с приоритет е „Струма".

„С пускането на 3-те Лота на автомагистрала „Струма" се очаква да се спести време за пътуване около 30 минути", коментира Галина Васева, „Кординация на проекти" в МТ. Половината пари ще отидат за жп проекти. От сега е ясно, че средствата няма да стигнат, затова от транспортното министерство ще искат по-голямо финансиране от държавата.

Транспортният министър отбеляза, че за последните години инфраструктурата в Южна България се е развивала за сметка на останалата част от страната, затова през следващите 7 години приоритет ще бъдат пътищата и жп отсечките на север от Стара планина.


 

Прочетено: 1976