Швейцарският производител на електронни компоненти и измервателни уреди LEM Group откри производствената си база в София. Инвестицията в предприятието е за близо 3.2 млн. лв. (2 млн. швейцарски франка), съобщават от компанията. Предприятието е разположено в столичния квартал "Надежда" на площ от 4500 кв.м.

Начален етап

"Заводът в София ще произвежда преобразователи на ток и напрежение, които се използват в широк спектър от приложения в промишлени, електротранспортни, енергийни и автомобилни пазари", съобщават от "ЛЕМ България". В производството в България първоначално ще бъдат ангажирани 40 души, като плановете на компанията са в следващите пет години да открие още 400 работни места в страната. "Започваме с 40 служители, но се надявам до края на март следващата година да удвоим личния състав", коментира управителят на "ЛЕМ България" Борян Борисов. "Нашето намерение е да продължим развитието на "ЛЕМ България" като силен член на групата LEM", посочи от своя страна главният изпълнителен директор на LEM Group Франсоа Габела. "Имаме високи очаквания, но съм сигурен в нашия успех в бъдеще", допълни мениджърът.

Към момента групата има общо около 1200 служители, от които близо една четвърт са базирани в Швейцария. Въпреки изнасянето на част от производството към България, LEM ще запази "значително и стратегическо" присъствие в Женева. Производството в Швейцария ще остане фокусирано върху много сложни и точни продукти, предназначени за международните пазари.

Оптимизиране на разходите

"Решението да дойдем в България беше изключително важно за нас", коментира Габела. Сред факторите за избора на страната той изтъкна политическата и икономическата стабилност, високата квалификация и изключителната мотивация на работната сила. Решението за преместването на част от бизнеса на групата беше обявено през март 2013 г. Тогава от LEM Group посочиха, че предприемането на тази стъпка е продиктувано от желанието на групата да увеличи производствените си мощности в близост до европейските си клиенти.

Като положителен фактор беше посочена и възможността за LEM да избегне опасността от курсовите разлики, като произвежда и продава в една и съща валута. Стъпването на българския пазар беше представено като част от стратегията на групата, която предвижда да продължи преместването на производствата си от Мачида в Япония и Женева, Швейцария, към страни с ниски производствени разходи.

В края на август стана ясно, че релокацията ще бъде свързана със съкращаването на 13 служители от централата в Женева. Тогава от LEM Group обявиха, че очакваните разходи около плана за преструктуриране на дейността са в рамките на отчетените провизии и няма да доведат до допълнителни разходи за финансовата 2013-2014 г. За първото тримесечие на финансовата 2013-2014 г., което обхваща периода 1 април – 30 юни 2013 г., групата отчете спад на продажбите си с 2.1% спрямо година по-рано до 61.8 млн. швейцарски франка. Реализираната печалба преди данъци и такси (EBIT) е в размер на 13.3 млн. швейцарски франка, а нетният финансов резултат е 9.8 млн. швейцарски франка. Резултатите на групата към края на второто тримесечие ще бъдат обявени на 13 ноември. Акциите на LEM Group се търгуват на Швейцарската фондова борса от 1986 г. Пазарната й капитализация е от порядъка на 714 млн. швейцарски франка.

Прочетено: 2390