Производството на транспортно оборудване е един от най-пострадалите сектори от кризата, което се състои в рязък спад на продажбите и печалбите, както и значителен спад в публичните чуждестранни инвестиции. 

Заедно с това сектор "Транспортно оборудване и машиностроене" е най-голямата индустрия в света по брой създадени работни места от публични чуждестранни инвестиции със 160 000 нови места през 2009 г. и през следващите няколко години се очаква ръст в производството на леки автомобили от над 30%.


Автомобилостроенето е световен лидер в технологиите поради големи инвестиции и изисквания на пазара.


Така проучването на "А.Т. Kearney" подрежда любимия сектор на англосаксонска Европа и отбелязва:
- има тенденция за преместване на някои производствени дейности от развитите държави към страни, които предлагат по-ниска разходна структура;
- факт е, че китайските автопроизводители навлизат на европейския пазар.

България има дадености за развитие на сектор "Транспортно оборудване и машиностроене". Близо е до основните пазари на Западна Европа, както и до автомобилните клъстери на ЦИЕ, но не успя да привлече ключови инвестиции в сектора и никога не е била основен производител на транспортно оборудване.


Въпреки това страната ни има силни традиции в корабостроенето, както и в производството на автомобилни части.

В момента заетите в сектора са почти 16 000, които генерират приходи от 355 млн. евро. Секторът е тясно свързан с други отрасли като електрониката и електротехниката. Въпреки че почти 97% от компаниите са МСП (1), половината от заетите работят в големи компании. В страната има присъствие на международни производители на автомобилни части и относително добри образователни ресурси, а това е посочва сектора като потенциален за подобряване на продуктивността и износа.

Възможно е да бъдат привлечени компании в производството на транспортно оборудване и машиностроенето в региони извън София, защото тези фирми имат потенциала да предложат работа на относително по-ниско квалифицирани кадри за асемблиране на продукти например. За тази цел могат да бъдат привлечени основните китайски автопроизводители, международни производители на електрически автомобили, производители на земеделски машини, автобуси, кораби, вагони и локомотиви, велосипеди. В този смисъл целевите държави са: Китай, САЩ, Великобритания, Южна Корея, Германия.

Прочетено: 2222