вж. СТАТИСТИКА за железопътната инфраструктура в ЕС

Влаковете са по-безопасен и екологичен вид транспорт, но въпреки предимствата си те отговарят за само 6% от превоза на пътници в Европа. На 17 декември комисията по транспорт на Европейския парламент гласува пакет от мерки, които целят да засилят конкуренцията и да наложат единни стандарти в сектора. Разгледайте нашата инфографика и научете повече от съобщението за пресата в карето вдясно.

Към момента железопътната мрежа в ЕС остава до голяма степен фрагментирана и контролирана от вертикално изградени компании, които управляват както инфраструктурата, така и влаковете, които вървят по нея. Това спира достъпа на други компании до пазара и задушава конкуренцията.

Четвъртият законодателен пакет търси решение на проблема чрез по-ясно разделяне на дейностите по поддържане на мрежата и осъществяването на превоза, както и чрез отварянето на местните пазари за всички превозвачи. 

Новите правила също така ще улеснят сертифицирането на вагони и локомотиви в целия ЕС, което ще спести пари на превозвачите, а оттук и на техните клиенти. 

Европейският парламент и страните-членки в Съвета ще трябва да одобрят законодателния пакет, за да влезе той в сила.

Прочетено: 2157