Застраховките на туристическите фирми ще се определят на базата на декларирания от тях оборот за предходната година. Това предвижда новата Наредба за условията и реда за сключване на договор за задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", обнародвана във вчерашния брой на "Държавен вестник". Тя гарантира защитата на потребителите на организирани групови и индивидуални туристически пътувания в случаи, когато туроператорът не се разплати със свои контрагенти и доставчици, както и обезпечаването на потребителите на туристически услуги при настъпване на застрахователно събитие.

Минималният лимит на отговорност тръгва от 25 000 лева за оборот от 0 до 50 000 лева и достига до 1.4 милиона лева за обороти над 3 милиона лева. Когато се предлага туристическа услуга с обща цена с включен чартърен полет, лимитът на отговорност не може да бъде по-малък от 500 000 лева. Застрахователят ще поема възстановяването на платените от потребителя суми по договора преди започване на пътуването, в случай че то не се осъществи не по вина на потребителя. Ще се поема и заплащането на разликата в случаите, когато по време на пътуването са предоставени само част от услугите, уговорени в договора и разходите, свързани с връщането на потребителя до началния пункт на пътуването.

С новата наредба се въвежда задължението застрахователят да уведомява ресорния министър не по-късно от 1 ден от узнаване за настъпило застрахователно събитие. Потребителите, които искат да бъде обезщетени, ще трябва да представят на застрахователя доказателства за извършените от тях разходи за транспорт, включително за подслон и храна за времето на принудителния му престой.

За необходимостта от въвеждане на минимални застрахователни лимити се заговори след серия от скандали с туроператорски фирми. През миналия август например над 30 клиенти на туристическия оператор "Валери 90", заминали на екскурзия във Великобритания, бяха принудени да си платят втори път нощувките, защото компанията не е превела парите на хотелите. Други българи изобщо не можаха да тръгнат на почивка зад граница, тъй като туроператорът бе фалирал, но не бе уведомил клиентите си за това. Преди две години заради финансови спорове между националния превозвач "България ер" и туроператора "Алма тур" над 900 туристи от Русия, Финландия и Прибалтика останаха с дни блокирани на летищата в Бургас и Варна. Част от тях бяха прибрани по спешност с руски правителствен самолет, а по-късно компанията обяви фалит. Миналата година фалира и "Бългериан ВИП Турс", от което пострадаха около 400-500 руснаци, отседнали в различни курорти по Черноморието.

Прочетено: 1733