Днес в екипа на Българска стопанска камара имаме именик – Антоанета Кацарова ръководител направление "Методическо осигуряване"!

Пожелаваме й здраве, щастие, късмет и нека името и се споменава само с добро!

Честит празник!

За празника

Днес /17 януари/ е църковен празник, отбелязван в чест на преподобния Антоний Велики, роден в 240 г. след Христа. Според житиеписецът му Атанасий Александрийски, останал сирак на 12 години, той се отдава на самота, заселва се в пустиня, където устройва манастир. На 104 г. излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. На следваща година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Празнува се за предпазване от болести. В този ден жените избягват да работят, раздават пресни питки, намазани с мед или маджун. В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Имен ден празнуват: Антон, Андон, Антония, Донка, Тони, Тончо и производни на латинското "Антониус", което означава "безценен".

Прочетено: 4070