Авторитетната класация на "Блумбърг" поставя страната ни на 6-о място по условия за бизнес в Източна Европа и Централна Азия за 2014-а г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на българско-иракски икономически форум в София.

Пред иракския бизнес българският заместник-министър изтъкна макроикономическата стабилност, която страната ни поддържа през последните години. България е с един от най-ниските бюджетни дефицити и външен дълг, посочи той и подкрепи вътрешната ни оценка с оценката на "Блумбърг", която класира най-добрите дестинации за правене на бизнес и която ни поставя в първата шестица.

След България остават дестинации като Русия, Румъния, Хърватия, Литва. България предоставя редица предимства като съществуващия данъчен режим в съчетание с наличната квалифицирана работна ръка и най-ниските разходи ни нарежда сред най-добрите дестинации за правене на бизнес в Европа, каза заместник-министърът.

Страната ни прилага мерки за подкрепа на инвестициите, особено на чуждестранни инвеститори при създаването и участието в индустриални зони в България. Красин Димитров посочи, че има ръст в двустранния стокообмен през 2012-а година със 108 процента до 259 милиона долара. Той назова областите за сътрудничество - електроника, електроинженерство, машиностроене, химическа и фармацевтична промишленост.

Прочетено: 1452