От 500 до 600 евро за килограм ще падне цената на розовото масло на международния пазар тази година и се очаква да се достигнат нива от 6300 - 6400 евро за килограм. Това прогнозира Веселин Ганчев, управител на пловдивска фирма за производство на розово масло. Според него това ще спомогне за реализирането на цялата готова продукция.

Около 300 кг българско розово масло са останали непродадени от реколта 2013. Основната причината е нереално високата продажна цена на международните пазари, която достигна над 7000 евро за килограм. Това коментираха пред Дарик собственици на розови масиви.

Традиционно страната ни произвежда до 1,5 тона розово масло на година, което означава, че нереализираните 300 килограма „течно злато" представляват сериозен процент от готовата продукция. То обаче е с много добро качество и ще бъде продадено със сигурност, категорична бе Николина Узунова, председател на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика. Собствениците на розови масиви очакват кампанията тази година да продължи по-дълго заради дъждовния месец. Те прогнозират добра реколта.

Освен традиционните пазари във Франция, САЩ и Япония, напоследък все повече розови продукти се изнасят и за Китай. Много голямо е търсенето както на розово масло, така и на розов конкрет, розова вода и розово абсолю, уточни Николина Узунова.

Прочетено: 1288