Свиващият се от две години насам PC пазар за първи път отново показва признаци на живот. Според данни на компанията за пазарни проучвания Gartner през второто тримесечие на тази година са били продадени общо 75,8 милиона персонални компютъра - това е с 0,1 на сто повече в сравнение с миналата година, пише Wall Street Journal.

Конкурентите от IDC изчисляват дори ръст от 1,7 на сто. За пословично свиващата се PC индустрия, която страда от конкуренцията на по-модерните преносими устройства, дори и един минирастеж е голям успех.

Индустрията расте на базата на по-малък брой нови устройства, но потребителите са по-силно обвързани към компютъра си, казва анализаторът на Gartner Микако Китагава. От тази намалена база сега пазарът бавно, но сигурно ще расте отново, вярва анализаторът. 

В действителност отново редица компании започват да инвестират повече в нови компютри. Същевременно все повече физически потребители подсигуряват работните си места у дома с по-нови PC-та.

Трите лидера на пазара Lenovo, HP и Dell се възползва от тренда. И трите компании са продали през второто тримесечие повече устройства.

Lenovo остава лидер с 14,5 милиона продадени PC устройства. Почти една на всеки пет продадени машини (19,2%) според Gartner са с марката на Lenovo.

Hewlett-Packard е вторият по големина играч в индустрията с 13,4 милиона продадени единици, или 17,7% пазарен дял.

Dell държи 13,3% от пазара, като с 10 млн. продадени персонални компютъра остава без промяна на трето място.

Acer Group с пазарен дял от 7,9 процента и Asus с глобален дял от 6,9% допълват топ 5 на най-големите производители.

Същевременно обаче Китагава предупреди, че стабилизирането на бранша се случва неравномерно. В развиващите се пазари продажбите на персонални компютри ще продължат да падат, защото клиентите все още предпочитат да посягат към по-евтините таблети и смартфони.

Въпреки това в САЩ продажбите на компютри се подобряват в сравнение с предходната година със 7,4% до 15,9 милиона единици. HP и Dell са най-големите доставчици в САЩ. Китайската компания Lenovo е продала с цели 20 на сто повече компютри в САЩ, отколкото през предходната година и по този начин измества Apple от третото място на американския пазар. Продажбите на Mac-овете на Apple са намалели с 1,3 на сто.
 

Прочетено: 1131