Законови промени, които да улеснят изграждането на ски писти и лифтове, подготвя Министерството на туризма. Това обяви министърът Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на ски съоръжения и местните власти, в която участва и съветникът й в областта на зимния туризъм Марк Жирардели.

Ангелкова не каза какви точно изменения ще бъдат предложени, но уточни, че ще се променят законите за туризма, за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи, за горите. Очаква се до месец промените да са готови, каза Ангелкова, цитирана от БТА. Министърът за пореден път отбеляза, че България е на едно от последните места по развитие на ски инфраструктура.

И през първия си мандат ГЕРБ се опитаха да улеснят изграждането на ски съоръжения. Тогава беше променен Законът за горите, който позволи изграждането на ски писти, лифтове и влекове да става без промяна в предназначението на горските територии. Това щеше да спести на инвеститорите таксите за съответната промяна. Преди две години измененията предизвикаха остро гражданско недоволство и протести, които доведоха до блокади на кръстовището на Орлов мост в София и сблъсъци с полицията. В крайна сметка управляващите се отказаха от спорните текстове, предложени от концесионера на ски зоната на Витоша "Витоша ски". Компанията е свързана и с концесионера на пистите и лифтовете над Банско "Юлен".

Не е ясно дали Ангелкова възнамерява да лансира отново спорните промени от преди две години или министерството подготвя нови решения.

Въпреки констатацията на министъра, че България изостава с развитието на ски инфраструктурата, Ангелкова се похвали с успешен зимен туристически сезон. Туристите били с 8.2% повече по данни на Националния статистически институт и достигнали 1.2 млн. души. Приходите на бранша за периода декември 2014 - март 2015 г. са 640 млн. лв., което е с над 6 на сто ръст спрямо предходната зима.

Според Ангелкова тази зима най-много са се увеличили туристите от Турция - с 30 на сто. Това дава основание на ведомството да предложи визовите облекчения за турски туристи да се предлагат целогодишно, а не само през зимата. Туристите от Италия са с 20% повече, от Германия - с 10%, от Австрия - с 8%, от Гърция - с 6%.

Министърът каза още, че с бизнеса се обединили около необходимостта всяка година да има различен слоган за реклама на зимния туризъм у нас. Тя съобщи, че в края на юни на заседанието на Националния съвет по туризъм ще бъде приета националната програма за реклама за 2016 г.

Прочетено: 1101