Становище на Българската стопанска камара

 

ОТНОСНО: Законопроект за публичност и регистрация на лобистите и лобистката дейност

 

 

По законопроекта за лобистите и лобистката дейност, Българската стопанска камара има следните бележки и предложения:

 

1.Считаме, че следва да бъде преосмислено оставянето извън обсега

на закона на физическите лица, които лобират от свое име.

Обстоятелството, че за тях не се отнася забраната по чл. 5 за предоставяне под каквато и да е форма на парични суми и имотни облаги на органите и лицата по чл. 2, съответно и санкциите по глава четвърта, не съдейства за ограничаване на корупционните практики, каквато е основната цел на закона.

2. По чл. 2.

Предлагаме в чл. 2 т. 1 да се добави "и народните представители"

В чл. 2 т. 4 да се добави "и общинските съветници".

В сегашната редакция на чл. 2 законът не се отнася за депутатите и общинските съветници и в частност   за тях не са приложими разпоредбите на ал. 2 на чл. 3, в която е дадено определение на лобистката дейност, ограниченията по чл. 5 и санкциите по глава четвърта от закона.

3.По чл. 4.  

Предлагаме към чл. 4 ал. 1 да се добавят нови точки 5, 6 и 7, като се добавят съответно: " приватизационни процедури, емисии на ценни книжа и банкови заеми".

Към алинея втора на същия член, предлагаме да се добави нова точка 5. "митници".

4.По чл. 5

По чл. 5 ал. 1 предлагаме кръгът на лицата на които е забранено да предоставят имотни облаги, да бъде разширен, доколкото в сегашната редакция забраната се отнася единствено за лобистите, а не и за лицата в полза на които се лобира.

В Същата точка предлагаме се уточни, че размерът на пътни, дневни и квартирни е по Наредбата за командировките в страната.

В ал. 3 на чл. 5 да се добави " и политически партии", с цел да се избегне възможността за заобикаляне на този текст.

5. По чл. 7 и пар. 5

По чл. 7 ал. 5 т. 5 и пар. 5 от ПЗР, считаме, че е неправилно директорът сам да определя тарифата за вписване в публичния регистър.

Би следвало по негово предложение друг орган да я утвърждава.

6. По глава четвърта от проекта

Прави впечатление неравностойността на санкциите - за лобистите санкцията стига до 50 000 лева, докато за длъжностните лица максималният размер на санкцията е 1000 лева. Неясно е понятието "длъжностни лица" включва ли лицата по чл. 2 от закона.

По чл. 19 - остава неясен въпроса имуществената санкция за юридическите лица по какъв начин ще бъде наложена. Препращането към Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/е неудачно, тъй като по ЗАНН отговорността е лична и наказателно отговорни са само физически лица.

Предлагаме да се добави текст, предвиждащ отнемане в полза на държавата на предоставени в нарушение на чл. 5 суми, вещи или други имотни облаги. Такъв текст е необходим с оглед разпоредбата на чл. 20 ал. 1 от ЗАНН, съгласно която наред с предвидените административни наказания наказващият орган постановява отнемане в полза на държавата на вещите принадлежащи на нарушителя, които са послужили за извършване на умишлено административно нарушение, ако това е предвидено в съответния закон.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                 / Божидар Данев /

Прочетено: 364