19.01.2006

ДО
МИНИСТЪРА НА  
ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ
г-н НИХАТ КАБИЛ

С Т А Н О В И Щ Е
от ръководството на Българската стопанска камара

Относно: извършени промени в наредбите за санитарни изисквания към преработвателите на животински продукти

Уважаеми господин министър,

Изненадани сме от извършената промяна в договорените вече срокове с ръководителите на браншовите асоциации от млеко и месо преработвателния сектор на хранителната индустрия по отношение на крайните срокове, свързани с достигане на европейските санитарни норми.

Категорично заявяваме, че Българската стопанска камара застава изцяло на позициите на ръководствата на трите основни браншови сдружения, не само защото са наши членове, а и поради факта, че години наред водят настъпателна политика по отношение прилагането на добрите практики, свързани с европейските санитарни норми. Това, безспорно, струва много нерви, напрежение и спорове. Изненадата ни е още по-голяма, защото Вие също имате нашето разбиране, демонстрирали сте го и сте показали, че сте ръководител, работещ за европейската интеграция на страната ни.

Всичко това ни дава основание да вярваме, че ще внесете необходимото равновесие в системата. Допускаме, че промяната в наредбите е плод на човешка грешка, извършена без Ваша санкция. Ако това е така, учтиво Ви молим да издадете необходимите указания, за да се върне доверието между ръководството на Вашето министерство, подведомствените Ви ветеринарно-медицински институции и нас – представителите на бизнеса, които продължаваме да се считаме за Ваши партньори.

Уважаеми господин министър,

Като изразявам своята готовност за продължаване на диалога с Вас по проблемите за разширяване партньорството  с бизнеса Ви уверяваме, че в наше лице имате още един сподвижник в европейските структури, в които Българската стопанска камара членува и е търсена редовно за становища.

      С УВАЖЕНИЕ:
      ПРЕДСЕДАТЕЛ:
       /Божидар Данев/

Прочетено: 436