На проведената последна работна среща на междуведомствената работна група (МРГ) за изработване на нова методика за определяне на такса „битови отпадъци“ (ТБО) беше постигнато съгласие за следното:

  1. Да бъде подготвен първоначален законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси (ЗИД на ЗМДТ), в който да бъдат включени областите, по които е налице консенсус, както и всички видове основи, които са били предмет на обсъждане.
     
  2. Първоначалният проект на ЗИД на ЗМДТ да бъде изпратен по електронна поща до членовете на работната група, които да предложат конкретни текстове за промяна и/или корекция.
     
  3. Едновременно с проекта на ЗИД на ЗМДТ, да бъде подготвена и изпратена структурата и основните елементи на оценка на въздействието.
     
  4. Членовете на работната група да съдействат и осигурят данни за оценяване на ефекта от всяка от предложените основи.
     
  5. Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) да предостави данните и изчисленията, въз основа на които е направен изводът за значително увеличение на ТБО за гражданите при промяна на използваната до този момент основа.  

 

В тази връзка в прикачените по-долу файлове публикуваме:

  1. Първоначален проект на ЗИД на ЗМДТ с предложенията на БСК (текстовете в лилав цвят). В червено са маркирани от МФ някои проблемни места, които се нуждаят от уточняване.
     
  2. Анкета, в която членовете на МРГ изразяват писмено виждането си относно предимствата и недостатъците на всяка от основите
     
  3. Отговори на МРГ на въпросите, поставени от МФ във връзка с текстовете на ЗИД на ЗМДТ

 

Следващата среща на МРГ ще се проведе в понеделник, 27.04.2015 г.,  от 12,30 ч. в сградата на МФ.

Прочетено: 342