Летище Горна Оряховица ще се развива от нов стопанин - консорциум с участието на фирми, свързани с известния бизнесмен Румен Гайтански-Вълка и още по-известния сърдечен хирург проф. Генчо Начев. Вчера правителството възложи на транспортния министър Ивайло Московски до 2 месеца да подпише договор с обединението "Гражданско летище Горна Оряховица", което ще получи концесионни права за 35 години, а в замяна трябва да инвестира 32 млн. лева. То бе единствен кандидат.

95% от консорциума концесионер се държат от "Кристална вода". В тази фирма мажоритарен собственик е дружеството "Кей Ар Консулт", свързано с Гайтански, а другият съдружник е кардиохирургът Начев, разкри Медиапул. Управител на "Кристална вода" е Спиридон Александров - шеф на оперативна програма "Околна среда" при кабинета "Орешарски" от квотата на ДПС. Тъй като "Кристална вода" няма никакъв опит с летища, нито необходимата техника и специалисти, с 5% в консорциума участва и държавното дружество "Летище Горна Оряховица".

"Кристална вода" е част от консорциума, избран през 2014 г., за строителството на пречиствателната станция на Кърджали заедно с "Интегрирани пътни системи" АД, "Калистратов груп" и др. с договор 24 млн. лева.

Това не е първият съвместен проект на Румен Гайтански, който чрез фирмата си ВОЛФ имаше концесия за боклука на София, и проф. Генчо Начев, който оглавява държавната кардиологична болница "Св. Екатерина". През 2006 г. те създадоха здравноосигурителна компания "Всеотдайност". Тя просъществува 5 години. В нея участваше и дъщерното дружество на "Главболгарстрой" - "ГБС-София", припомня Медиапул.

Прочетено: 894