Европейската комисия (ЕК) отваря вратата за въвеждане на 5G мрежа в целия ЕС след 2020 г. Целта е бърз интернет за всички европейци и разработването на трансгранични приложения в областта на автомобилите, зравеопазването и други новаторски услуги.

Това ще стане чрез предоставянето на радиочестотната лента около 700 MHz на мобилните оператори, като аудио-визуални услуги се смъкват под тези честоти, става ясно от съобщение на ЕК.

Прогнозите са мобилният интернет трафик ще нарасне близо осем пъти до 2020 г. в сравнение със сегашното равнище. Това е причината ЕК да предложи днес дългосрочен подход за използване на дециметровия обхват от 470 до 790 MHz, който в момента се използва предимно за телевизионно разпръскване.

В предложението се предвижда по-голяма част от радиочестотния спектър около 700 MHz (694-790 MHz) да стане достъпна за мобилни услуги до 2020 г. Тази радиочестотна лента е идеална за предоставяне на висококачествен интернет на потребителите, независимо от това дали те се намират в голям град, малко отдалечено селце или на магистрала.

Честотите в лентата под 700 MHz (470-694 MHz) ще останат достъпни приоритетно за аудио-визуални услуги. Този подход ще гарантира достъпа на европейците до творческо съдържание както на таблети и смартфони, една засилваща се тенденция, така и чрез класически телевизионни услуги.

ЕК предлага радиочестотната лента около 700 MHz да бъде предоставена за широколентови безжични услуги най-късно до 30 юни 2020 г. във всички страни от ЕС. Това ще става успоредно с въвеждането на 5G, което е предвидено да започне от 2020 г.

За да спазят срока, страните членки ще трябва до 30 юни 2017 г. да приемат и оповестят публично националните си планове за мрежово покритие и за предоставяне на тази лента. Те ще трябва също така да сключат споразумения за трансгранична координация до края на 2017 г.

Тези планове ще улеснят прехода и ще гарантират добро мрежово покритие, което ще помогне за преодоляване на цифровото разделение и за създаване на необходимото покритие за свързано шофиране или здравно обслужване от разстояние, се казва в съобщението на ЕК.

Две страни от ЕС - Франция и Германия, вече позволиха използването на радиочестотната лента около 700 MHz за мобилни услуги. Други държави - Дания, Финландия, Швеция и Великобритания представиха планове за промяна в използването на радиочестотната лента около 700 MHz през следващите няколко години.

ЕК разчита на бързо приемане на днешното предложение от Европейския парламент и страните членки, за да бъде осигурен предвидим и навременен преход.

"От икономическа гледна точка наличието на 28 различни подхода за управление на радиочестотите на цифровия единен пазар в ЕС е непрактично. Днес правим първото си предложение за по-добро координиране на радиочестотния спектър в ЕС. Предлагаме общ подход за използване на радиочестотната лента около 700 MHz за мобилни услуги. Тази лента е особено подходяща за осигуряване както на широко покритие, така и на високи скорости. Това ще осигури висококачествен интернет достъп за всички европейци, дори в селските райони, и ще открие пътя към 5G - следващото поколение далекосъобщителна мрежа. В същото време запазваме честоти за аудио-визуалния сектор и подкрепяме развитието на технологии, които използват ефективно радиовълните", заяви Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар.

"Не можем да имаме висококачествен мобилен интернет за всичко и за всеки навсякъде, ако нямаме модерна инфраструктура и модерни правила. С това предложение показваме, че можем да имаме и двете: динамичен аудио-визуален сектор, както и необходимия ни за 5G радиочестотен спектър. Радиочестотната лента около 700 MHz ще бъде идеална за нови обещаващи области като свързано шофиране. Бих искал Европа да играе водеща роля в сферата на 5G. Затова всички страни от ЕС трябва да предприемат действия до 2020 г.", каза Гюнтер Йотингер, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Прочетено: 1586