Европейската комисия представи своята „Стратегия за устойчива и интелигентна мобилност“ заедно с план за действие от 82 инициативи, които ще направляват работата ни през следващите четири години. 

С тази стратегия се полагат основите за екологосъобразната и цифровата трансформация на транспортната система на ЕС и за увеличаване на нейната стабилност при бъдещи кризи. 

Тъй като транспортът генерира около 5 % от БВП на ЕС и осигурява заетост на над 10 милиона души в Европа, транспортната система е от решаващо значение за европейските предприятия и световните вериги на доставки. В същото време транспортът има своята обществена цена: емисии на парникови газове и замърсители, шум, пътнотранспортни произшествия и задръствания. Понастоящем емисиите от транспорта представляват около една четвърт от общите емисии на парникови газове в ЕС. 

Както е посочено в Европейския зелен пакт, резултатът от реформите ще бъде намаляване с 90 % на емисиите до 2050 г. благодарение на интелигентна, конкурентоспособна, безопасна и достъпна (включително във финансово отношение) транспортна система. 

Повече информация ще намерите в съобщението тук.

Прочетено: 2805