През второто тримесечие на 2021 г. сезонно изгладените данни за брутния вътрешен продукт (БВП)[1] показват ръст от 9.9% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и повишение от 0.6% спрямо първото тримесечие на 2021 година, съобщава НСИ.

БВП в стойностен обем, текущи цени

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 31 167 млн. лв. по текущи цени (табл. 1 от приложението). На човек от населението се падат 4 513 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.623855 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 19 193 млн. долара и съответно на 2 779 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е съответно 15 935 млн., като на човек от населението се падат 2 308 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност[2] през второто тримесечие на 2021 г. възлиза на 26 951 млн. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2021 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 3.6% и запазва равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година.

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.8 процентни пункта до 27.2%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, се увеличава до ниво от 69.2% при 68.4% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление1 през второто тримесечие на 2021 г. се изразходват 78.9% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал2) формират 18.7% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

Според сезонно изгладените данни през второто тримесечие на 2021 г. БВП1 нараства спрямо предходното тримесечие с 0.6% (табл. 2 от приложението). Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.4%.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 2.0%, а бруто капиталообразуването - с 0.5%.

Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни с 0.5%, а вносът на стоки и услуги - с 0.9%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

БВП нараства с 9.9% през второто тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година според сезонно изгладените данни (табл. 2 от приложението).

През второто тримесечие на 2021 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 8.4%. Растежът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното увеличение при: Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 21.4%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 4.5%, Финансови и застрахователни дейности - 2.9%, Селско, горско и рибно стопанство - 0.9%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 0.8%, Операции с недвижими имоти - 0.5%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 0.3%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има бруто капиталообразуването с увеличение от 12.2% и крайното потребление с увеличение от 6.2%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 20.4%, а вносът на стоки и услуги - с 28.4% в сравнение с второто тримесечие на 2020 година.

__________

[1] Брутният вътрешен продукт по пазарни цени е крайният резултат от производствената дейност на резидентните производствени единици. Той може да се дефинира по три начина:

- БВП е сума от брутната добавена стойност, създадена от различните институционални сектори или различните икономически дейности на икономиката, плюс данъците минус субсидиите върху продуктите. БВП е балансова позиция в състава на производствената сметка за националната икономика.

- БВП е сума от категориите крайно използване на продукти и услуги от резидентните институционални единици (фактическо крайно потребление и бруто капиталообразуване) плюс износа на стоки и услуги минус вноса на стоки и услуги.

- БВП е сума от генерираните доходи в състава на сметка „Формиране на дохода“ (компенсация на наетите, данъци върху производството и вноса минус субсидии, брутен опериращ излишък и смесен доход).

[2] Брутната добавена стойност (БДС) по базисни цени е балансираща позиция в състава на производствената сметка, изчислявана като разлика между произведената брутна продукция по базисни цени и междинните производствени разходи по цени на купувач.

1 Разходите за крайно потребление включват разходите на резидентните институционални единици (домакинства, нетърговски организации, обслужващи домакинствата, държавно управление) за продукти и услуги, използвани за индивидуално потребление на населението и за колективно потребление на обществото. В съответствие с принципите на националната концепция разходите на домакинствата за индивидуално потребление включват разходи за продукти и услуги на територията на страната и в чужбина.

2 Бруто образуването в основен капитал се състои от придобитите минус отписаните дълготрайни активи от резидентните производители през определения отчетен период. Дълготрайните активи могат да бъдат материални и нематериални активи, произведени в процеса на производството или от внос, които се използват многократно в производствения процес за повече от една година.

1 Сезонното изглаждане на статистическите показатели в НСИ се провежда по хармонизирана европейска методология, описана в „Ръководство на Европейската статистическа система за сезонно изглаждане“. Процедурата се осъществява с помощта на софтуерния продукт JDemetra+, като се прилага алгоритъмът TRAMO/SEATS. Прилага се директен метод за сезонно изглаждане, при който агрегираните показатели и техните компоненти се подлагат на самостоятелно изглаждане.

Прочетено: 2171