"Ако дойде краят на света, аз има ли смисъл въобще да живея, при положение че отвън е ядрена зима."

Това е един от честите въпроси, които получава от клиентите си Любен Сигридов, собственик на компанията за производство на бункери BUNKER BG. Според Сигридов отговорът е много лесен и той дава и по-широк и дългосрочен хоризонт на бизнеса му, който се простира много отвъд концепцията за дом, в който да прекарате финала на човечеството.

"Не е само краят на света, бункерът ви пази не просто от апокалипсис, а от много други неща", казва той. Дава пример с аварии, подобни на тази в Чернобил, при които първите няколко дни са най-опасни. Списъкът е дълъг: химически аварии, слънчево изригване, размирици, докато ситуацията бъде овладяна.

Компанията е start-up. Произвежда висок клас бункери и в момента работи по няколко поръчки на частни клиенти и по няколко други е в процес на проектиране. Към момента не много хора могат да си позволят подобно съоръжение, отговарящо на всички изисквания и с обзавеждане като апартамент с неща като фитнес, СПА и т.н. под къщата си. Компанията търси и инвеститор, с който да започнат производството на бункери за по-голям брой хора на по-достъпни цени. Има интерес от чужбина и отскоро се водят разговори с два инвеститора.

След военното нахлуване на Русия в Украйна Сигридов казва, че телефоните са започнали да звънят. Има срещи и запитвания от различно естество. "Предвидливите хора знаят, че отнема между година и две за пълно финализиране, така че, ако някой има желание, сега е моментът, да не кажем, че малко е изпуснат", обяснява той.

В началото е пандемията

Идеята се формира в началото на пандемията, като компанията "Бункер БГ" е учредена през май 2020 г. Тогава създателите започнат да се замислят за рисковете, ако светът тръгне в една по-лоша посока и се появи по-тежък вирус от ковид-19. "По онова време не беше ясно колко е сериозен и има ли някаква превенция за гражданите. Единствената превенция е бункер с пречиствателна станция за филтриране на въздух, който филтрира срещу радиоактивни, химически, вирусни агенти", обяснява Сигридов.

"Живеем в много смутни времена. След пандемията дойде война. После не е ясно какво ще последва. Пренаселеността на планетата и замърсяването на околната среда рано или късно ще започнат да водят както до климатични изменения, така и до войни, за съжаление. Особено като започват да се изчерпват хранителните запаси", казва Сигридов.

Той самият е завършил квантова електроника в Софийския университет и е магистър по квантова физика. Учил е за инвестиционен консултант, занимавал се е с разработване на софтуер и недвижими имоти. Опит с бункерите няма, но знанията по физика и контактите помагат да проучи сферата и да разбере какви са минималните изисквания, които трябва да покрива едно такова съоръжение. "Не е просто един бетон, който се отлива, както са старите бомбоубежища по времето на социализма. В момента има много по-модерни технологии", обяснява той.

Свят под земята

Компанията е в контакт с някои от фирмите, които изграждат подобни частни съоръжения в Америка и Европа, като швейцарски дружества също са им партньори, като и оттам се черпи най-големият опит. Държавата има традиции в строителството на бункери, защото законът там изисква всяка къща над определен брой хора да има бункерно съоръжение под нея. В българския екип има и хора, които са участвали в изграждането на бункери в миналото.

 

 

Прочетено: 1510