Чрез различни мерки за енергийна ефективност Kaufland България ще спести 3900 тона CO₂ емисии и близо 8 700 000 kWh електроенергия за 2022 година. Това обяви енергийният мениджър на компанията Иво Василев по време на конференцията "Кръгова икономика", организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара. 

По думите на Василев това идва като резултат от силния фокус върху мерките за енергийна ефективност, които веригата непрекъснато надгражда през последните години. „3900 тона CO₂ емисии се равняват на 1500 автомобила по-малко по пътищата на България“, обясни Василев. Той подчерта, че всяка година Kaufland намалява потреблението на електроенергия с 2%. Компанията постига този резултат чрез имплементиране на различни мерки, сред които е и преминаването на изцяло LED осветление във всичките си хипермаркети. Друга мярка е подмяната на хладилния агент във витрините с такъв, който щади околната среда. 

От края на 2021 г. Kaufland пести енергия и благодарение на своите собствени фотоволтаични инсталации. В момента веригата експлоатира четири - на хипермаркетите си в Дупница, в старозагорския квартал „Бедечка“, в ж.к. „Изгрев“ в Бургас и в ж.к. „Бриз“ във Варна. Всяка от тях произвежда около 20 % от необходимата енергия за работата на един магазин за година. Иво Василев съобщи още, че до края на 2022-ра Kaufland ще разположи още три нови фотоволтаични инсталации на покриви на свои магазини в София и Петрич. Плановете на компанията са да оборудва всеки свой предстоящ обект с фотоволтаици. 

В изказването си енергийният мениджър на веригата представи също и плановете на Kaufland за разширяване на мрежата си от зарядни станции за електромобили. „Зеленият“ ритейлър допринася за развитието на електромобилността у нас от началото на 2017 г., когато започва да оборудва свои обекти с бързи зарядни станции за електрически автомобили. Благодарение на Kaufland през 2018 г. у нас става възможно да се пътува от София до морето на ток. В момента веригата разполага с 13 електрически зарядни станции на паркингите на свои обекти. До края на 2022 г. е планирано изграждането на две нови станции - в София (Kaufland в кв. „Малинова долина“) и във Варна (Kaufland с жк „Бриз“). Очаква се до края на 2022-ра в експлоатация да бъде въведена и втората в мрежата на Kaufland безплатна зарядна станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки - на паркинга на най-новия Kaufland у нас в квартал „Горубляне“ в София. Първата се намира на паркинга на хипермаркета в столичния кв. „Крива река“ и е предоставена на разположение на клиенти на веригата от октомври 2018 година.

Прочетено: 290