Най новата линия, която е пусната в експлоатация в началото на април е на стойност 1.5 млн. евро и е последната част от започналата миналата година инвестиция. В момента линията е в тестов режим и до няколко седмици се очаква да започне производство на пълни обороти.

Това е най-голямата производствена линия на Екстрапак. Сглобена е изцяло от екипа на фирмата, с компоненти от Китай, Германия и Ирландия, докато конструкцията е произведена в България. Линията ще произвежда текстил за медицински и хигиенни изделия, мебелното производство, интериорния текстил и др.

С новата машина дружеството вече има три линии за spunbond текстил. Освен това миналата година бяха инсталирани две линии за meltblown текстил, който се използва основно за филтриращи устройства (маски, филтри за чисти стаи и т.н.). Всички те са разположени в третия завод на компанията край Велико Търново.

Внедряването на новите производствени линии позволява на Екстрапак да даде своя принос в борбата срещу COVID пандемията, в която изделията от нетъкан текстил - защитни облекла, маски, калцуни и филтри - са от изключителна важност.

Друга причина за инвестицията е изместването на веригите за доставки от Китай към Европа и увеличеното търсене на изделия и суровини произведени в ЕС. Продукцията от нетъкан текстил се изнася основно към страните от Източна Европа, Италия, Турция и бившите югославски републики.

Въпреки несигурността в началото на пандемията Екстрапак успява за кратко време да се пренастрои към новите реалности и по предварителни данни очаква около 20% по-висок оборот за 2020 г.

През миналата година голям ръст е отчетен също в търсенето на опаковки от рециклиран полиетилен за куриерски услуги, а освен това компанията пусна и нови хартиени пликове за пратки.

В момента "Екстрапак" подготвя изграждането на следващ, четвърти, завод специално за хартиени торбички. Той ще бъде разположен до третия завод, като в момента приключва закупуването на земята. Очакванията са новата фабрика да заработи след около две години.

 

Прочетено: 78