КЛЮЧОВИ ФАКТИ

  • Близо две трети (62%) от респондентите в проучването посочват, че не притежават достатъчни умения за работа с изкуствен интелект (AI), докато в същото време 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на квалифицирани служители с опит и знания в AI.
  • Недостигът на умения за работа с облачни технологии е увеличил натоварването на служителите (62% от респондентите) и е довел до значителни последствия, в това число професионално прегряване (burnout) и увеличено текучество.
  • Близо една четвърт от глобалните ИТ мениджъри (23%) обмислят да напуснат работа именно заради този недостиг, а едновременно с това за 84% от компаниите задържането на ИТ талантите се превръща в значително предизвикателство.
  • Проблемите със задържането на талантите в компаниите допълнително се нагнетяват от конфликтите в екипите. 34% от анкетираните сочат липсата на умения за работа с облачни технологии за причина за напрежение между тях и прекия ръководител, а 42% го възприемат за повод за конфликти в екипа. Всеки пети (22%) от анкетираните споделя, че не се чувства комфортно да поиска допълнително обучение, за да повиши компетенциите си.

ВАЖЕН ЦИТАТ 

„Бързият напредък в AI и генеративния AI създават вълнуващи перспективи за компаниите по цял свят, но когато говорим за екипите, организациите седят върху бомба със закъснител, ако не повишат квалификацията и уменията на служителите си, за да реализират потенциала на AI“, казва Браян Дъфи, главен изпълнителен директор на SoftwareOne.

ЗА КАКВО ДА СЛЕДИМ 

Изследването извежда на преден план важността да се даде приоритет на по-тясната работа на служителите с напреднали технологии, което се оказва ключово на фона на все по-големите пропуски в уменията за работа с облачни решения и AI. Това би трансформирало значително организационната динамика, като 97% от компаниите планират да повишат способностите на своите служители, сочи проучването.

„Изследването ни сочи, че огромна част от организациите планират да повишат способностите на своите ИТ екипи, за да ускорят внедряването на AI и имплементирането на облачни технологии. Като поставят хората в центъра и демонстрират ползите от иновациите за техните роли в организацията, компаниите могат да изградят подкрепяща и позитивна среда, която помага за задържането на кадрите, повишава продуктивността и прави работата по-смислена.“

ДОПИРАТЕЛНА

Проучването на SoftwareOne Cloud Skills Report обхваща 500 респонденти на високи управленски позиции в Обединеното кралство, Бенелюкс, Северна Америка и Австралия, като изследва по какъв начин недостигът на умения за работа с облачни технологии влияе върху ИТ екипите и какви са плановете да се справят с него през 2024 г.

Оригинална статия

Прочетено: 227