За докладвания период няма констатирани огнища на заболяването ВПИП при домашни птици на територията на Република България и целия Европейски съюз.  В 03-ти Юли, Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) публикува научен доклад за констатираните случаи на Високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) за периода Март- Юни 20024 г. През текущия отчетен период огнищата на ВПИП при домашни птици са концентрирани в  Югоизточна Европа с два клъстера в България (7) и Унгария (8). 

В България наличните досега данни от генетичния анализ на откритите вируси, показват множество вирусни интродукции в популацията от домашни птици, както и персистираща циркулация на вируси от генотипа EA-2023-DA при домашните птици, което предполага възможно предаване на вируса от ферма на ферма.

За периода 01.- 18.07.24 г. има направени общо 22 нотификации по Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF Window) за открити патогени в птиче месо и птичи продукти.  

Република България не е засегната страна. 
При 9 от 22 нотификации се касае за наличие на патогени в птичи продукти от Полша. При 3 от направените  нотификации, се касае за стоки с произход Украйна.  

Подробна информация е достъпна само за членовете на СПБ.

Прочетено: 110