Служебният кабинет одобри промени в програмата за компенсиране на бизнеса за скъпия ток. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Програмата беше одобрена от правителството в края на юли след решение на парламента. Депутатите задължиха кабинета да компенсира бизнеса като се очаква да бъдат подпомогнати над 633 000 небитови потребители. Предвижда се компенсации да се изплащат при средномесечна цена на електроенергията над 180 лева за мегаватчас. Няма значение дали компанията е на печалба или на загуба.

Всички небитови потребители без изключение също ще имат право да се възползват, поясни енергийният министър.

Малинов обясни, че Европейската комисия е приела като необходима и допустима въпросната държавна подкрепа за бизнеса, така че изплащането на средствата вече може да стартира. "Агент" на правителството в тази операция ще е Фондът за сигурност на електроенергийната система.

На днешното си заседание служебният кабинет е разширил кръга на имащите право на компенсации, съобщи още енергийният министър. Добавени са и компаниите, които оперират преносните и разпределителните елмрежи.

Малинов изтъкна, че скъпата енергия в последните месеци не е само български проблем, а регионален. Той е имал разговори с колегите си от Гърция и Румъния за създаването на общ защитен механизъм, който ще бъде обсъден и с Европейската комисия. Прекалено скъпата енергия прави нашите икономики неконкурентоспособни, подчерта Малинов. 

Програмата за компенсации беше въведена след активното настояване от страна на работодателските организации.

Вж. ВИДЕО

Прочетено: 303