08.12.2003

 

 

ДО

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

 

На 27 декември т.г. изтича отлагателният период, след който трябва да се спазват всички изисквания на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Подобряването на условията на труд е непрекъснат процес, изискващ както мерки, свързани със сравнително по-малки разходи, така и мерки за усъвършенстване на оборудването, технологиите и привеждане на работните места в съответствие с изискванията на закона, изискващи значителни инвестиции.

Като отчетохме, че мерките от втория тип ще затруднят в най-голяма степен предприятията, БСК проведе консултации с Главната инспекция по труда за възможностите да се предотврати спирането на отделни производства или оборудване след 1.01.2004 г., ако се разработят програми от работодателите за поетапно подобряване на условията на труд.

Изискванията, поставени от ГИТ, предложихме за одобрение на министъра на труда и социалната политика и днес, 8.12.2003 г., ще се подпише споразумение между г-жа Христова и социалните партньори за координация и сътрудничество при разработването на тези програми и контрола върху тяхното изпълнение.

Програмите ще съдържат анализ на извършеното и предстоящите мерки за привеждане на работните места и оборудване в съответствие с изискванията на законодателството, като се посочат планираните за това финансови средства, график за изпълнение и отговорници.

Програмите ще се обсъждат и приемат от регионалните и браншовите съвети по условия на труд, с което ще се гарантират реалистични срокове за тяхното изпълнение.

Това ще позволи на предприятията да разсрочат във времето мерките, изискващи значителни инвестиции.

БСК ще оказва методическа и консултантска помощ на предприятията за разработване на реалистични програми за поетапно подобряване на условията на труд.

Изготвил: Дикран Тебеян – Зам.-председател на БСК

 

 

 


Относно: Изтичане на отлагателния период за изискванията по Закона за здравословни и безопасни условия на труд.
Добави мнение