16.05.2003

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА АНЕЛИЯ   МИНГОВА     

 

                  

Относно: проект на Закон за юрисконсултите 

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНГОВА,        

Българската стопанска камара подкрепя разработения от Национален съюз на юрисконсултите проект на закон, като необходима мярка за подобряване на правното обслужване на бизнес организациите.

Крупни корпорации като банки, застрахователни, пенсионноосигурителни и производствени дружества, дейността на които пряко рефлектира върху цялото общество, работят предимно с юрисконсулти. Тези дружества използват адвокатска защита и консултации обикновено по отделни въпроси и съдебни дела. Адвокатската помощ обаче не е в състояние да подмени ежедневната юрисконсултска дейност, която почива на детайлно познаване на всички възлови въпроси, свързани с интересите на съответната организация, решенията на нейните органи на управление, отношенията й с трети лица, както и на осъществяването на така необходимата и типична за юрисконсултите превантивна функция.

Статутът на юрисконсултите в търговските дружества и юридическите лица с нестопанска цел не е уреден нормативно, което на практика означава, че няма пречки за назначаване на длъжност "юрисконсулт" на лице, което няма завършено юридическо образование. Отмяната на Постановление № 60 на МС от 1978г за работа на правните служби не променя факта, че юрисконсултите би следвало да са завършили висше юридическо образование, да са преминали законоустановения стаж и да са издържали теоретико-практически изпит, но реално извън държавната администрация тези изисквания не са задължителни.

С оглед динамичното развитие на законодателството в страната, особено от гледна точка на необходимостта от привеждането му съответствие с това на Европейския Съюз, все по-голяма ще е нуждата от добре подготвени специалисти, отговарящи на нормативно определени изисквания, които да подпомагат осъществяването на дейността на работодателите в съответствие със закона, като носят съответната отговорност за това.

Интересите на стопанските организации налагат ясна регламентация на изискванията към юрисконсултите, гарантиращи техния професионализъм, опит и ясни отговорности.

Предложения от Националния съюз на юрисконсултите проект отговаря на тази необходимост. В него детайлно са разработени условията за заемане и упражняване на професията, процесуалното представителство, правата и задълженията на юрисконсултите и отношенията между тях и ръководството на съответната организация. Намерен е баланс на интересите на двете страни. Съсловната организация на юрисконсултите чрез възможностите си за упражняване на контрол по спазване изискванията за квалификация и етика, създава допълнителни гаранции за професионализъм при упражняване на професията и по този начин съдейства за опазване на обществените интереси.

Считаме, че приемането на Закон за юрисконсултите ще способства за по-доброто спазване на законодателството при осъществяване на стопанската дейност и укрепване на правовия ред и законност в страната.

        

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                  / Божидар Данев /


Относно: проект на Закон за юрисконсултите
Добави мнение