17.06.2008

Изх. № 1051

 

ДО

17.6.2008 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА

ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Д-Р ХАСАН АДЕМОВ

 

 

 

 

На Ваш № 853-08-22 от 12.06.2008 г.

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АДЕМОВ,

По законопроект № 854-01-68 за агенциите за временна заетост, внесен от н.п. Йордан Бакалов и група народни представители, изразяваме следното становище:

Като цяло, законопроектът съответства на основните принципи на подготвяната директива на Европейския парламент и Съвета за условията на труд на временните работници. Законовото регламентиране на дейността на агенциите за временна заетост е особено актуално за България поради все по-очертаващия се недостиг на трудови ресурси, общоевропейската политика за създаване на условия за съчетаване на професионалния и семейния живот, общоевропейската политика за предотвратяване на всякакви форми на дискриминация, както и прилагането на общите принципи на гъвкавата сигурност.

По представения проект имаме следните конкретни бележки:

1. Считаме, че платеният годишен отпуск в чл. 34, ал.2 на проекта трябва да се предоставя от агенцията за временна заетост, която изплаща и трудовото възнаграждение на работника или служителя. Предприятието-ползвател трябва да бъде задължено да разрешава този отпуск след съгласуване на времето за ползването му с агенцията и с работника или служителя, но не и да го заплаща.

  1. Глобите и имуществените санкции по чл. 43 на проекта се отнасят за общи нарушения на трудовото законодателство и трябва да бъдат регламентирани в Кодекса на труда, а не в този закон. Това не се отнася за чл. 44, който третира нарушения на този закон.
  2. При обсъждането на проекта на директива на 2876-то заседание на Съвета на министрите, проведено на 9 и 10 юни в Люксембург, Република България застъпи компромисната позиция за 12 седмици отлагателен период, през който да не се прилага принципа на равното третиране на временните работници и постоянните работници на предприятието-ползвател. Във връзка с това е целесъобразно антидискриминационните клаузи в чл. 30, ал.2 и чл. 34, ал.1 да се прилагат след изтичането на този 12-седмичен период.

 

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                              (Божидар Данев)


Становище на БСК по проекта на Закон за агенциите за временна заетост
Добави мнение