01.07.2014

Във връзка с безпрецедентните опити за дестабилизиране на банковата система в България считаме за необходимо българските институции да отговорят на множество въпроси, които остават все още неизяснени пред обществото.

БСК, като представител на деловите среди в България, очаква информация за това:

  • Какви са резултатите от проведените „стрес тестове” на търговските банки и доколко те са надежден инструмент за обективна оценка за стабилността на оценяваните финансови институции?
     
  • Има ли данни за необичайни като обем тегления от засегнатите банки на финансови средства, вкл. от страна на големи търговски и производствени предприятия (в т.ч. дружествата с държавно участие) и от физически лица?
     
  • Какъв е характерът на извършените тегления от засегнатите търговски банки – дали са текущи, или са от депозитни сметки (със специално внимание върху срочните депозити)?
     
  • Правени ли са разпореждания към и от държавни дружества - клиенти на засегнати от злонамерените действия търговски банки, за теглене на суми в големи размери, необусловено от обичайните им търговски и производствени операции?
     
  • Регистрирана ли е продажба на чуждестранна валута EUR, от страна на обменните бюра за търговия с валута в брой, по курсове, различни от определения курсов диапазон по реда на Закона за БНБ?
     
  • Осъществен ли е мониторинг на публичните изказвания на политици, журналисти, експерти и други фигури с обществено влияние, провокиращи дестабилизиране на банковата и цялата финансово-икономическа система на страната?

    * Ако такъв мониторинг е извършен, какви са резултатите от него и има ли установени закононарушения?

    * Ако има установени нарушения, предприети ли са съответните процедури срещу виновните физически и юридически лица, в т.ч. по реда на Наказателния кодекс (чл. 107, 108а, 109, 320), Закона за кредитните институции (чл. 152а), Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (чл.6), Закона за радио и телевизия и Закона за електронните съобщения?


Считаме за полезно и необходимо всички действия и констатации на компетентните органи[1] своевременно да бъдат оповестявани с цел осигуряване на прозрачност, намаляване на общественото напрежение и гарантиране на финансовата стабилност на страната.


[1]     В групата на компетентните органи включваме:

  • Българската народна банка, в качеството й на надзорен орган на банковата система,
  • Министерството на икономиката и енергетиката, като принципал на фирмите с държавно участие,
  • Националната агенция за приходите, като лицензиращ и контролиращ орган на дейността на обменните бюра за търговия с валута в брой,
  • Комисията за финансов надзор, в рамките на правомощията й по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти,
  • Съвета за електронни медии, като контролиращ и лицензиращ дейността на доставчиците на медийни услуги;
  • Правораздавателните органи – МВР, ДАНС, Прокуратура на РБ.

 


ОТВОРЕНО ПИСМО във връзка с безпрецедентните опити за дестабилизиране на банковата система
Добави мнение