28.04.2017

Изх. № 02-00-2 / 28.04.2017 г. 

                         

ДО

Г-н ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ
Председател на 44-то Народно събрание

Г-Н ДАНАИЛ КИРИЛОВ
Председател на Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на НС

РЪКОВОДСТВАТА НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ В 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ


ПРЕДЛОЖЕНИЯ

ОТНОСНО:

Доклад по проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание (753-63-1)

 

Възприетият подход и кратки срокове за приемане на измененията в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание затрудниха провеждането на ефективни предварителни обществени консултации с гражданите и юридическите лица, в съответствие с изискванията на чл. 26, ал. 2 на Закона за нормативните актове и свързаните решения на Конституционния съд. Независимо от това обстоятелство и окончателното приемане на промените, с настоящото Българската стопанска камара представя предложения по текста на действащият до този момент правилник и цитирания доклад (753-63-1).

Изразяваме очаквания и убеденост, че тези предложения ще бъдат обсъдени и взети предвид при бъдещи промени в Правилника с оглед повишаване на общото качество, адекватност и приложимост на законодателството и усъвършенстване на нормотворческия процес.

1. На заинтересованите страни следва да се гарантира правото за представяне на становища и предложения по предварителните оценки въздействия (ОВ) във водещите парламентарни комисии чрез внасяне на допълнения в чл. 37 – чл. 42 на действащия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

При оценени „очаквани значителни последици“, за които се извършва цялостна оценка на въздействието на съответните законопроекти, следва да се регламентира удължен срок за представяне на предложенията на народните представители между първо и второ гласуване в НС. Следва също да се предвиди особен ред и удължен срок за влизане в сила на съответния закон  - минимум шест месеца от датата на публикуването, както и съкратен срок не по-дълъг от един-два месеца за приемане на свързаната подзаконова правна уредба.

2. Необходими са допълнителни гаранции за публичност и прозрачност на всички становища и предложения на заинтересовани страни и засегнати лица по внесените законопроекти и ОВ. Чрез внасяне на изменения в чл. 41, ал. 4 следва да се осигури своевременно публикуване /до един работен ден/ на внесените становища на заинтересованите страни и задължени лица на страницата в Интернет на Народното събрание в раздела за съответната водеща комисия.

3. На заинтересованите страни и техните представителни организации следва да се осигури достатъчно време (мин. 14 дни за законопроекти, за които не се очакват значителни последици и един календарен месец за законопроекти с очаквани значителни последици) за представяне на становища и предложения по внесени:

  • законопроекти и придружаващите ги предварителни ОВ;
  • внесени предложения за изменения и допълнения от народните представители между първо и второ гласуване;
  • последващи ОВ /след първо гласуване в парламентарна зала/. Последните следва да бъдат регламентирани допълнително чрез внасяне на изменения в Закона за нормативните актове и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

В тази връзка и с цел осигуряване на достатъчно гаранции, че народните представители, парламентарните групи и ресорни комисии ще имат възможност да се запознаят със становищата и предложенията по внесените законопроекти и ОВ на заинтересовани страни и задължени лица, предлагаме в чл. 75, ал. 1, първото изречение да се замени със следния текст „Постоянните комисии обсъждат законопроектите и внесените оценки за въздействие не по-рано от 24 часа за тези със спешен характер по решение на Председателския съвет, не по-рано от четиринадесет дни за законопроекти без значимо въздействие, съответно тридесет дни за законопроекти със значимо въздействие, считано от датата на тяхното получаване от членовете на съответната водеща комисия.“

При възприемане на това предложение следва да се промени действащият текст на чл. 76, ал. 1, гласящ „Чл. 76. (1) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2016 г., в сила от 04.11.2016 г.) Законопроектите заедно с документите по чл. 73, ал. 1 и докладът на водещата комисия, на която са били разпределени, се предоставят на народните представители не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, в което ще бъдат разгледани. Същият срок, ако Народното събрание не реши друго, се прилага и за разглеждане на законопроектите за второ гласуване.“

4. Чрез внасяне на промени в чл. 76, ал. 6 и чл. 80, ал. 3, следва да се регламентира достатъчно междинно време - минимум две календарни седмици, за представяне на становища и предложения от заинтересованите страни и засегнати лица, преди насрочване на дата за обсъждане във водещата комисия, преди първо и второ гласуване от НС на съответния законопроект и на съответните ОВ, както и на предложените изменения преди второ гласуване. Това се отнася и за случаите, при които на първо четене са приети повече от един законопроект, уреждащ една и съща материя и е подготвен последващ общ законопроект.

5. Възразяваме категорично срещу предложението за отпадане от текста на чл. 80, ал. 1 на израза „съгласно методологията, приложение към правилника“. Предложението влошава общото качеството на нормотворческия процес и предложенията на народните представители за промени на внесените законопроекти преди второ гласуване, доколкото отпада изискването за тяхното съобразяване с Методология за извършване на предварителна оценка на въздействието, регламентирана в приложението по чл. 73, ал. 1 на действащия правилник.

Доколкото в досегашния правилник след първо гласуване по принцип не се допускат предложения и становища, които не са на народни представители, следва да се регламентира изрично такава възможност. В тази връзка в чл. 80, ал. 5, т. 2  след думите „народни представители“ следва да се постави запетая и добави израза „изразените становища и предложения от заинтересовани страни и засегнати лица“. 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

БОЖИДАР ДАНЕВ

Изпълнителен председател


Предложения за промени в Правилника за организацията и дейността на НС
Добави мнение