17.12.2020

Асоциацията на химическото почистване в България многократно чрез писма и искане за срещи е насочвала вниманието на Министерството на здравеопазването и РЗИ, че ателиетата за химическо чистене винаги са пропускани от списъка на търговските обекти, които имат разрешение да работят в търговските центрове- тип МОЛ по време на съществуващите ограничения в борбата с коронавируса.

Във връзка с предстоящото удължаване на противоепидемичните мерки до 31 януари 2021 г., и оставащите затворени търговски центрове- тип МОЛ, Асоциацията изразява своето притеснение, че отново не се допуска тези ателиета да работят.

В цяла Европа всички ателиета са призвани да работят дори и при най-строгите противоепидемични мерки. Те са в предните редици в действията на правителствата за справяне с пандемията. В съобщенията от последните дни за въведените по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на висура, както в Германия така и в Нидерландия, ателиетата за химическо чистене са в групата от първа необходимост, заедно с хранителни магазини, аптеки и дрогерии. По време на второто затваряне във Франция през ноември 2020, също бе изрично посочено, че ателиетата следва да работят.

Работещите ателиета на практика помагат в борбата срещу разпространението на вируса, като спомагат за поддържането на висока хигиена. Старателното почистване и честата смяна на дрехите е една от основните препоръки от страна на специалисти за предпазване от болести и зарази.

Ателиетата за химическо чистене предлагат не само почистване на дрехи, но и на всички видове текстилни материи (пердета, завеси, спално бельо, хавлии и др.) и обувки, като по се използва и съвременната технология за почистване чрез озон, при която доказано и ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и др.. Тази технология от ново поколение не използва познатите химикали за почистване, като съответно не замърсява природата.

Не на последно място, концепцията на работа на ателиетата е такава, че клиентите се обслужват през гишетура, като по този начин успешно може да бъде поддържана необходимата социална дистанция.

Като обобщение, Асоциацията счита, че е грешка, ателиетата да не работят, тъй като по този начин освен обективната невъзможност за осигуряване на заплати на стотици служители- част от бранша, ние не бихме могли да спомагаме за основното и най-важно в борбата с разпространението на Ковид-19- дезинфекцията.

При необходимост от предоставяне на допълнителна информация или организиране на среща, моля за връзка с нас.

 

С уважение ,

Калоян Крумов

Заместник-председател

Тел 0878 102625 / kaloyan.krumov@cleanzone.info


Становище на Асоциацията на химическото почистване в България във връзка с противоепидемичните мерки
Добави мнение