02.02.2022

 

Изх. № 05-10-5/ 02.02.2022 г.

 

ДО

Г-Н БОРИСЛАВ САНДОВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО КЛИМАТИЧНИ ПОЛИТИКИ И
МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

 

ОТНОСНО: Консултативен съвет по Европейската Зелена сделка

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САНДОВ,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на Заместник министър-председател по климатичните политики и необходимостта от възобновяване и подобряване на работата на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка[1], който след създаването си е провел само две заседания. По наше мнение, Съветът има важна роля, в това число и за обмен на информация между държавните органи, научните стреди и социалните партньори, и формулиране на позициите на Р България, на базата на данни и оценка на въздействието и отчитане интересите на всички засегнати страни. Ползваме случая да подчертаем, че сегадействащите механизми за косултация и съгласуване в рамките на Работните групи, функциониращи към Съвета по европейските въпроси, не са ефективни, не създават условия за дискусия и формулиране на проекти на решения, както и за синергия между хоризонталните въпроси, които се засегат.

Ангажиментите по Европейската зелена сделка са с изключително широк обхват. Те засягат не само редица сектори, сред които са енергетика, промишленост, транспорт, строителство, селско и горско стопанство и др., но и множество хоризонтални области и политики, каквито са кръгова икономика, биоразнообразие, изследвания и развойна дейност, образоване и обучение, финансиране и др.

Във връзка с оптимално структуриране на работата на Консултативния съвет по Европейската зелена сделка отправяме следните предложения за иницииране на съответните промени в ПМС 86/2020 г., като:

  1. Дейностите по администриране и координиране на организационно-техническата работа на Съвета да се извършва чрез Секретариат, който се определя от Заместник министър-председателя, изпълняващ функциите на негов председател.

Ангажиментите и темите по Европейската зелена сделка засягат работата на Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието и храните, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и др. административни структури. В този смисъл е логично Секретариатът да се определя от Заместник министър-председателя, изпълняващ функциите на негов председател, а не от Министъра на енергетиката.

  1. Осигуряване на адекватна, подробна и структурирана информация и анализи за подпомагане работата и решенията на Консултативния съвет, чрез:
    1. използване на създадения Институт за устойчив преход и развитие (ИУПР),
    2. създаване на специализирани работни групи, които да покриват функционално и експертно основните секторни и/или хоризонтални политики и приоритети, свързани с Европейската зелена сделка. Например:
  • Национални приоритети в областта на климата до 2030-2050 г.
  • Чиста, достъпна и сигурна енергия;
  • Промишлена стратегия за чиста и кръгова икономика
  • Устойчива и интелигентна мобилност, вкл. електрическа мобилност и водородни технологии;
  • Екологосъобразно строителство и инфраструктура;
  • Екологосъобразна селскостопанска политика – „От фермата до трапезата“;
  • Опазване на биологичното разнообразие, нулево замърсяване и нетоксична околна среда;
  • Научни изследвания, насърчаване на иновациите, образованието и обучението;
  • Социално ангажиран и справедлив преход;
  • Финансиране на прехода.

Намираме за целесъобразно работните групи да бъдат оглавявани от зам.-министри.

Използването на ИУПР и специализираните работни групи ще улесни и разработването на анализи и изводи за екологичните, социалните, икономическите рискове и последици, произтичащи от прехода към климатична неутралност, ангажиментите по Европейската зелена сделка и конкретните ангажименти по „Подготвени за цел 55“.

  1. Във връзка с т. 2 допълнително предлагаме да се създаде механизъм за по-добра координация с работните групи, създадени към Съвета по европейски въпроси, за своевременно съгласуване на позициите и поеманите от правителството ангажименти по проектодокументи и законодателни предложения на Европейската комисия.

Пожелаваме Ви успех в изпълнението на високо отговорната позиция, която заемате, и оставаме на разположение за съвместна работа по въпросите, касаещи българските предприятия.

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 

[1] Постановление № 86 от 30 април 2020 г. за създаване на консултативен съвет във връзка с европейската зелена сделка


ОТНОСНО: Консултативен съвет по Европейската Зелена сделка
Добави мнение