07.02.2022

Изх. № 05-09-8/07.02.2022 г.

 

ДО

АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ,
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР, 

Българската стопанска камара винаги е била активна и ангажирана с проблемите на образованието в България и, в частност – висшето образование, защото дълбоко вярваме, че качественото обучение е основа за развитието на „качествена“ икономика – икономика, основана на знанието и високата добавена стойност, развивана от знаещи и можеши специалисти. По-голямата част от университетите, подготвящи кадри за индустрията, са членове на БСК, и всички те са добър пример за изградена през годините и добре функционираща връзка между образование и бизнес – стремеж на всички страни, ангажирани с проблемите на образованието и науката.

Повод да се обърнем към Вас е появила се в публичното пространство информация за бъдещо преструктуриране на висшето образование у нас, в т.ч. за обединяване на университети в мегаструктури.

За нас е притеснителен начинът, по който се оповестява подобна идея – чрез медиите, без представяне на ясна концепция, преследваните цели и критерии за осъществяване на промяната, без оценка на риска и оценка на въздействието.

Подготовката на кадри е фундамент за развитието на икономиката и е въпрос, който на практика засяга цялото общество. Ето защо, към всяка радикална промяна би следвало да се пристъпва след постигането на широк обществен консенсус, основан на яснота относно целите и начина на тяхното постигане. Едва ли механичен сбор от преподаватели и материални активи би довел до подобряване на качеството на обучението. Подходящо е да се обсъдят всички възможности, които биха довели до увеличаване на потенциала на отделните висши училища.

Убедени сме, че постигането на положителни резултати минава през ефективна комуникация, качествена аргументация и отчитане на всички гледни точки.

 

 

С УВАЖЕНИЕ, 

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


БСК с писмо до МОН относно идеите за сливане на университети
Добави мнение