06.07.2022

Изх. № 02-00-31 #1/ 6.7.2022 г.

ДО 

Г-Н МАРТИН ДИМИТРОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ИНОВАЦИИ
ПРИ 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 

Г-Н ИСКРЕН АРАБАДЖИЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА И ДЕМОГРАФИЯТА
ПРИ 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

На Ваш № кип-47-253-01-27

Г-Н АТАНАС АТАНАСОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД
ПРИ 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 

Г-ЖА ВЕНЦИСЛАВА ЛЮБЕНОВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА ПРИ 47-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 

Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА КОНТРОЛ
НАД СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ, ПРИЛАГАНЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА И ДОСТЪПА ДО ДАННИТЕ ПО ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ 

ОТНОСНО: Проект на ЗИД на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, сигн. № 47-254-01-74/17.06.2022 г., с вносители Ивайло Мирчев и др. н.п.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Във връзка с Проект на ЗИД на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ), сигн. № 47-254-01-74/17.06.2022 г., с вносители Ивайло Мирчев и др. н.п., Ви информираме, че Българската стопанска камара от години обръща внимание върху демографските проблеми в страната и недостига на работна сила, като призовава държавните институции да пристъпят към облекчаване на режима на внос на работници от трети държави, което ще допринесе за доброто функциониране на пазара на труда.

Представеният проект на ЗИД на ЗТМТМ, като цяло, облекчава реда и условията за влизане и пребиваване за повече от три месеца на територията на Република България на висококвалифицирани кадри, които са граждани на трети държави, поради което БСК принципно подкрепя изменение на закона в тази посока.

Независимо от това, намираме, че при обсъждането на проекта следва да бъде обърнато сериозно внимание на депозираното в Народното събрание становище на Министерството на труда и социалната политика, с оглед пълното съответствие с Директива (ЕС) 2021/1883 на Европейския парламент и на Съвета от 20 октомври 2021 година относно условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави за целите на висококвалифицирана трудова заетост.

След проведени консултации с членове на БСК представяме следните коментари и предложения, които разчитаме да бъдат обсъдени при разглеждане на проекта на ЗИД на ЗТМТМ:

  • С параграф 3 от проекта на ЗИД на ЗТМТМ се създава нов чл. 18а. Предлагаме да отпадне изискването към работодателя за промяна на адресната регистрация на чужденеца. Задължението следва да бъде за самия чужденец, а не за неговия работодател. Доколко той ще упълномощи друго лице да осъществи тази дейност, е въпрос на лична преценка. При настоящата редакция има риск от увеличаване на административната тежест за работодателя;
  • С параграф 5 от проекта чл. 20, ал. 3 от ЗТМТМ добива следната редакция: „След срока по ал. 1 притежателят на Синя карта на Европейския съюз може да смени работодателя си след подаване по електронен път на уведомление към Агенция по заетостта от новия работодател по образец, одобрен от Министъра на труда и социалната политика.“

За да е принципно възможна предвидената хипотеза, от една страна, чужденецът следва да бъде нает при новия работодател на същата длъжност или евентуално да са налице условията по чл. 7, ал. 2 (относно новата длъжност). От друга страна, обаче, предвид общите законови изисквания, съгласно които: (а) разрешението за работа се издава за конкретен работодател, (б) името на работодателя се отразява върху картовия носител (пластиката), както и че (в) новият работодател следва да представи повечето от документите по чл. 2, ал. 1 от ППЗТМТМ, новият работодател би следвало да проведе процедура чрез Дирекция Миграция (макар и опростена) за уведомяване/получаване на съгласие от АЗ и за издаване на нова пластика за синя карта. 

Българската стопанска камара се надява, че социалните партньори ще бъдат включени в задълбочено обсъждане на институционално равнище, включително в рамките на сформираните междуведомствени работни групи, на необходимостта от облекчаване на режима на внос на работници от трети държави не само за висококвалифицираните кадри, но и за всички категории работници.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно ЗИД на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност
Добави мнение