10.10.2022

Изх. № 05-09-40/10.10.2022 г.

 

ДО

ПРОФ. Д-Р САШО ПЕНОВ, 
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 

КОПИЕ ДО:

АЛЕКСАНДЪР ПУЛЕВ, 
МИНИСТЪР НА ИНОВАЦИИТЕ И РАСТЕЖА

ОТНОСНО: Проект на Концепция за Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕНОВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПУЛЕВ, 

Българската стопанска камара подкрепя по принцип предложената Концепция за Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите.

Предложената Концепция очертава стъпка в правилната посока за осигуряване на необходимите условия за развитие на научните изследвания и иновациите в България.

Считаме, че разработването на Закона трябва да се основава на пълна, подробна и най-вече задълбочена оценка на състоянието, тенденциите и предизвикателствата, както и на реалните резултати от минали действия по насърчаване на научните изследвания и иновациите.

Очакваме Законът да инкорпорира цялостна визия относно действията на администрацията и да реши проблемите с координацията между различните държавни институции, призвани да работят по насърчаване на научните изследвания и иновациите, както и да осигури тясна и категорична връзка между политиките, насочени към наука, образование, икономика, заетост.

Надяваме се Законът да преодолее недостатъчното разбиране относно целите и ролята на фундаменталната наука и на приложната наука, и липсата на добра стратегия, обвързана с дългосрочна визия за развитието на фундаменталната и на приложната наука и, особено – за връзката на науката с бизнеса.

Насърчаването на иновациите и иновативните в предприятия е ключ към справянето със стратегическите зависимости на страната и позиционирането ѝ в международните вериги на доставки, което предопределя изключителното значение на Закона за дългосрочното икономическо развитие на страната.

Оставаме на разположение за допълнителна информация и продължаващо сътрудничество по изготвянето на добър, работещ Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК


Относно Проект на Концепция за Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите
Добави мнение